• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Policija garant bezbjednosti RS

Predsjednik RS izjavio je da je Policija RS u 22 godine postojanja uspjela da se izgradi kao jedna od najsupješnijih bezbjednosnih agencija u regionu.

Milorad Dodik je poručio da policija treba da bude isključivi garant bezbjednosti Srpske.

Dodik je na svečanom prijemu u Banjaluci povodom Dana policije Srpske ocijenio da je ova institucija ostvarila svoje zadatke i dokazala građanima da mogu da vjeruju u njen bezbjednosni potencijal.

"Mislim da je povjerenje javnosti u Policiju Republike Srpske na visokom nivou zbog rezultata koje ima", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da se uvidom u stanje obučenosti, te materijalne i infrastrukturne opremljenosti Policije Republike Srpske vidi koliko su bili pogrešni zahtjevi za reformom policijskih snaga u BiH.

"Sada se može sasvim jasno vidjeti da je to bilo pogrešno, naša odluka da se to ne desi apsolutno je ispravna, a to nije bilo nimalo lako", napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je željela da bude dio integralnog sistema policijske zaštite cijelog regiona, ali i da upravlja svojim bezbjednosnim strukturama kako smatra da je najbolje prema njenom ustavnom sistemu.

"Naši zahtjevi nikada nisu bili antidejtonski, uvijek smo se borili da očuvamo dejtonsku i ustavnu poziciju različitih struktura društva, a pogotovo Policije Srpske, koja je bila napadnuta i bilo je gotovo izvjesno da će nestati", podsjetio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da takvo rješenje ne bi pomoglo ni BiH, a bitno bi urušilo bezbjednost na ovim prostorima. "Ponosan sam što sam bio dio strukture koja je sa uvjerenjem i borbenošću na političkom planu branila ideju o Policiji Srpske, njenom opstanku i razvoju, koji je danas neupitan", istakao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo prisustvom na prijemu predstavnika policija Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i policijskih agencija na nivou BiH, kao i uvjerenje da je koordinacija i dobra saradnja, uz uvažavanje nadležnosti, najbolje što se dešava u regionu, jer organizovani kriminal i korupcija ne mogu da budu suzbijeni bez efikasne i nekorumpirane policije.

"Ponosan sam što smo u okviru naše policije prepoznali one koji su koristili javne resurse i ovlaštenja, a bavili se kriminalom", istakao je Dodik.

On je upozorio da u policiji Republike Srpske ima onih koji, kako je rekao, služe stranim bezbjednosnim i obavještajnim agencijama.

"Neke znam, i to podaništvo i saradnja su neprihvatljivi. U narednom periodu moraju biti prepoznati i udaljeni iz policije svi koji su na taj način angažovani. Možemo sarađivati sa svima, ali ne možemo u svojim strukturama imati službenike tih obavještajnih agencija", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, policija Srpske pokazala je sposobnost da na planu bezbjednosti garađana apsolutno izvršava zakonske obaveze i da nije motivisna da čini etničku selekciju.

Dodik je najavio da će se zalagati da se policijski službenici neprikosnoveno zaštite u obavljanju dužnosti, te da će tražiti da se sagledaju mogućnosti poboljšanja njihovog statusa u Zakonu o policijskim službenicima.

"Nikakve grupe ne smiju da terorišu društvo i zato policajci moraju da budu zaštićeni", poručio je Dodik.

Dodik je čestitao Dan policije svim njenim pripadnicima, uz napomenu da težnja ostvarivanju sigurnijeg života treba da bude apsolutni prioritet u radu policije.

JOVIČIĆ: POLICIJA SE RAZVIJA ZAJEDNO SA SRPSKOM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić izjavio je danas da se policija 22 godine razvija zajedno sa Republikom Srpskom i da ponosno i časno, iz godine u godinu, izlazi sve jača, bolja i organizovanija.

"U prethodnom periodu pokazali smo da ne dozvoljavamo nikom da kalja ugled i čast pripadnika policije Republike Srpske", rekao je Jovičić, obraćajući se na svečanom prijemu u Banjaluci povodom Dana policije Republike Srpske.

Jovičić je napomenuo da je MUP Srpske pokrenuo krivične i disciplinske postupke protiv pripadnika koji su pokušali da ukaljaju ugled ove institucije.

On ističe da MUP Srpske zbog 782 pripadnika policije Republike Srpske, koji su dali svoje živote za stvaranje Srpske, neće dozvoliti da se kalja ugled ove institucije kako njihova borba ne bi bila uzaludna.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić ocijenio je da je policija Srpske učinila veliki napor da postane institucija u funkciji građana i istakao se u tom pogledu, iz godine u godinu, ostvaruje napredak.

"Naši počeci bili su teški, jer su se dešavali tokom ratnih dešavanja, kada je 782 pripadnika policije dalo živote za Republiku Srpsku", rekao je Vasić.

On je podsjetio da su se u poslijeratnom periodu dešavale rekonstrukcije, ponekad bolne i nepravedne, zbog čega je policija izgubila određen broj ljudi koji su desertifikovani.

"Policija Srpske je ostvarivala dosljednost u svom radu, posebno u oblastima u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom, borbi protiv organizovanog kriminala", rekao je Vasić.

On je dodao da je policija Republike Srpske u odnosu na uložena sredstva jedna od boljih policija u regionu.

"Za nas je jako važno da nam Vlada i Narodna skupština Republike Srpske daju podršku i da su, posebno kroz nabavku opreme, doveli do toga da policija Republike Srpske lakše i uspješnije radi", istakao je Vasić.

On je naveo da policija Republike Srpske vlastitim snagama razvija određene kapacitete, koje i mnogo veće i opremljenije policije nisu mogle, kao što je oblast borbe protiv organizovanog i visokotehnološkog kriminala, finansijske istrage i oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Na svečanom prijemu najzaslužnijim službenicima i organizacionim jedinicama policije Srpske dodjeljena su priznanja.

Čestitke povodom Dana Policije Srpske uputili su predsjednik Narodne skuptine Republike Srpske Igor Radojičić, ambasador BiH u Rumuniji Duško Kovačević, generalni konzul BiH u Čikagu Brane Pećanac i NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Svečanom prijemu prisustvovali su predstavnici policija Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i akademske zajednice.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE