• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička deklaracija pet stranaka iz BiH

Predstavnici SDA, SDS-a, PDP-a, HDZ BiH i HDZ 1990 u Sarajevu potpisali zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima

Predstavnici SDA, SDS-a, PDP-a, HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali su danas u Sarajevu zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju Evropsku narodnu stranku (EPP).

Deklaraciju su potpisali predsjednici SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Bosić je rekao novinarima da su potpisnici u ime stranaka koje pripadaju "desnom centru" na ovaj način najavili spremnost za unutrašnji dogovor u vezi sa pitanjima važnim za BiH i sve njene građane.

"U BiH je sazrelo vrijeme za politički dijalog, za prestanak politike svađa, konflikata i podgrijavanja straha među narodima. Vjerujem da će izbori u oktobru donijeti promjene", rekao je Bosić.

Lider PDP-a Mladen Ivanić rekao je da se BiH u posljednjih osam godina nalazila u vremenu "nepotrebnih sukoba, svađa bez napretka, u političkom, ali i u ekonomskom sunovratu".

"Umjesto svađa dogovorili smo da radimo stvari koje su nam zajedničke i koje su moguće", potvrdio je Ivanić.

On je naveo da deklaracija ne sadrži nikave odredbe o reformi Ustava u BiH, nego samo pitanja o kojim postoji opšta saglasnost među potpisnicama.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da su danas stranke iz BiH bliske EPP-u napravile dobru stvar, jer su potvrdile opredijeljenost za ekonomski, socijalni i politički napredak, s ciljem prevazilaženja opšte krize u BiH.

On je poželio da međunarodne institucije u BiH što prije zatvore vrata svojih kancelarija, a da brigu o budućnosti BiH preuzmu one stranke kojima građani daju povjerenje na narednim opštim izborima.

Lider HDZ-a 1990 Martin Raguž naveo je da je naredni korak "jačanje institucionalnog rada onoga što je danas obećano".

"Obećali smo da ćemo snositi odgovornost za današnji potpis, da ćemo djelovati na osnovu evropskih vrijednosti, da smo otvoreni za druge stranke koje te vrijednosti prihvataju, kao i da ćemo položiti ispit pred Evropom, koji do danas nismo položili", rekao je Raguž.

Zamjenik predsjednika SDA BiH Bakir Izetbegović očekuje da će današnji događaj biti upamćen u političkoj istoriji BiH.

"Stranke koje su predvodile narode u sukobu, vremenom su sazrele i odlučile da krenu novim putem da bi očuvali mir, prekinuli nepoželjnu predizbornu retoriku i da bi u skladu sa evropskim standardima popravili atomosferu i rad domaćih institucija", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, potpisnici deklaracije potpisaće i dopunsku izjavu kojom će potvrditi spremnost za realizaciju dogovorenih stavova.

Lideri ovog političkog bloka uvjereni su će naredni opšti izbori u BiH biti šansa za trasiranje nove, evropske budućnosti BiH, u kojoj će biti mnogo više radnih mjesta, kvalitetnije obrazovanje i zdravstvo...

Deklaracija je potpisana na konferenciji u Sarajevu, koju organizuje Fondacija "Konrad Adenauer" i EPP u saradnji sa Centrom za nove inicijative, kojoj je prisustvovalo više evropskih parlamentaraca, a učesnicima se obratio i predsjednik EPP-a Josef Daul.

Konferencija je održana pod geslom "Evropske vrijednosti i identitet: Kompas za političku saradnju u BiH".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE