• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH najugroženija zemlja od mina

BiH se suočava s problemom minske kontaminiranosti, o čemu svjedoče podaci da trenutno sumnjiva površina iznosi 1.215 kvadratnih kilometara.

To Bosnu i Hercegovinu svrstava u red najugroženijih zemalja u svijetu.

Ovo je istaknuto danas na centralnoj manifestaciji u Visokom, upriličenoj na lokalitetu Vrela Općina Visoko povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Obraćajući se učesnicima skupa direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran je rekao da BiH raspolaže tehničkim i ljudskim kapacitetima za rješavanje minskog problema u strateškom roku do 2019. godine, ali da su aktivnosti na tom planu limitirane nedostatkom finansijskih sredstava.

Realizovanje projekata protivminskog delovanja u BiH pozdravila je šefica za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Natalia Deniskova, istakavši spremnost EU da i nadalje podržava proces deminiranja u BiH.

Prema planovima BHMAC-a, predviđeno je da se do kraja godine primjenom novih metoda građanima na upotrebu vrati oko 70 kvadratnih kilometara kontaminirane površine u 23 opštine u BiH.

O ozbiljnosti problema s kojima se suočava BiH svjedoče podaci da je u poslijeratnom periodu od mina stradalo 1.725 građana, od kojih 599 smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od kojih 46 smrtno. Samo u 2014. je stradalo 11 građana, od kojih tri smrtno, ističu u BHMAC-u.

Procjenjuje se da se u minskim poljima širom BiH nalazi još oko 120.000 mina, kao i da je njima ugroženo oko 540.000 građana ili 15 odsto stanovnika.

(Beta, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE