• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogući protesti bivših radnika iz Hrvatske

Puzigaća najavio moguće javne proteste, ukoliko se ne riješi pitanje stečenih prava bivših radnika u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća najavio je primjenu svih oblika građanske neposlušnosti, uključujući i javne proteste, ukoliko se Savjet ministara i Predsjedništvo BiH u roku od 30 dana ne uključe u rješavanje otvorenog pitanja stečenih prava bivših radnika u Hrvatskoj.
"Tražićeno i smjenu svih funkcionera u BiH koji su odgovorni za nerješavanje ovih pitanja", rekao je Puzigaća Srni.

Puzigaća je naveo da Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH i Udruženje otpuštenih radnika iz Hrvatske "Ugor" iz Jelaha traže od Savjeta ministara BiH da se odmah započnu pregovori sa predstavnicima hrvatske Vlade o rješavanju stečenih prava bivših radnika u Hrvatskoj i da se u rješavanje ovog pitanja uključi Predsjedništvo BiH.

"Od Savjeta ministara tražimo da odmah obavijesti međunarodne organizacije u BiH, kao i nadležne institucije u EU i Savjetu Evrope o neriješenom statusu bivših radnika iz Hrvatske, kao i izbjegavanju obaveze restitucije stečenih prava bivših radnika, i opstrukciji bilo kakvih pregovora od Hrvatske", istakao je Puzigaća.

On je rekao da se zahtjevi odnose i na to da Savjet ministara BiH organizuje konferenciju za novinare i javno objavi da Hrvatska izbjegava da pregovara o modalitetima restitucije stečenih prava bivših radnika.

Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH i Udruženja otpuštenih radnika iz Republike Hrvatske "Ugor" iz Jelaha uputili su otvoreno pismo Predsjedništvu BiH, zahtijevajući da se uključi u rješavanje stečenih prava bivših radnika u Hrvatskoj.

Ova dva Udruženja od završetka rata u Hrvatskoj uporno pokušavaju da kod nadležnih institucija u Hrvatskoj provedu restituciju stečenih statusnih i imovinskih prava za najmanje 50.000 građana BiH, koji su bili nastanjeni i zaposleni u Hrvatskoj i koji su od 1991. do 1996. godine nezakonito otpušteni s posla i protjerani iz te zemlje.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE