• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gastarbajter čamcem spasio blizu 100 komšija

Građani Maglaja i cijele BiH još danima će praviti zapise o ljudskim sudbinama, unesrećenima, materijalnim štetatma, ali i herojima.

 Gastarbajter čamcem spasio blizu 100 komšija Izvor: Mondo/Goran Sivački

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Tako je i u naselju Omerdino polje, gdje su poplavljene sve kuće uz desnu obalu rijeke Bosne. Pri pomenu ovog naselja pojavljuje se ime Asim Bašić.

To je čovjek koji je svojim čamcem spasio blizu 100 svojih komšija, djece, starih, bolesnih, nepokretnih osoba. Nije mislio na sebe, iako je i sam doživio gubitak imovine, piše "Dnevni avaz".

Bašić je inače dugogodišnji gastarbajter u Italiji, a poplava ga je zadesila u Maglaju. Pun emocija, koje tek sada izlaze iz njega, priča:

"Prvo sam čamcem izvukao šestočlanu porodicu Hodžić, svoje prve komšije. Poslije su došli pozivi za pomoć i iz ostalih kuća. Bujica je nosila, izvlačili smo ljude iz kuća, znalo ih je biti i po sedmoro u čamcu. Vozili smo ih na neke sigurne lokacije. Pomagao su i Besim i Mirso. Za svaku operaciju nam je trebalo po sat-dva, a spašavali smo cijele porodice. Najteže je bilo sa starim i nepokretnim osobama. Nismo razmišljali ni o opasnostima, da nas bujica može odnijeti I do gradskog mosta, da neko može ispasti iz čamca i utopiti se, ne daj Bože. Tek kasnije smo bili svjesni opasnosti koje smo izbjegli", priča Asim.

On je inače od malih nogu zaljubljenik u čamce. Kako kaže, njegov otac je još davno imao na Omerdinom Polju motorni čamac.

Ako iko ikada bude dijelio kakva priznanja, neka se sjeti Asima, piše sarajevski list.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE