• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Ne razumijem Nikolićev stav

Autori mondo.ba Autori Agencije

Bakir Izetbegović kaže da ne razumije na osnovu čega je baziran stav Tomislava Nikolića, koji je izjavio da neće ići u Sarajevo na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Nikolića je izjavio da neće ići u Sarajevo "jer ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod".

"Niko ne planira da utvrđuje istoriju i optužuje počinioce atentata, a posebno jedan cijeli narod. Mi ćemo pokušati da zaokružimo 100 godina konflikata i izvučemo pouke iz ovog vijeka ratova", komentarisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH

Predsjednik Srbije rekao je da neće ići na obilježavanje početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, istakavši da ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je, gostujući na RTS-u, objasnio da je nadležnost za organizaciju obilježavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali, poručivši da "tako ne možemo da se mirimo".

On je podsjetio i da je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio da ne ode na obilježavanje u Sarajevo i da je o tome obavijestio i EU.

Iztebegović tvrdi, međutim, da ploče koje su postavljene na sarajevsku Vijećnicu u vrijeme kada je spaljena, označavaju "vrijeme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom" u kome je, kako je rekao, ubijeno 11.541 Sarajlija, među kojima su i Srbi.

"To je, ustvari, ploča koja govori o zločincima koji su to uradili i ona je ogledalo onoga što se u to vrijeme dešavalo. Ne treba se ljutiti na ogledalo ako ono pokazuje jednu ružnu sliku", dodao je on.

Izetbegović je , kako prenose mediji u BiH, izrazio nadu da će predsjednik Nikolić i ostali srpski političari promijeniti svoj stav.

"Mi nemamo namjeru da optužujemo narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovog puta, jer želimo da pošaljemo poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata", zaključio je.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE