• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Foča izgleda kao oronula starica?

Autor mondo.ba

Stare i oštećene fasade, krovovi koji prokišnjavaju, dotrajali oluci i instalacije, svakodnevna su slika većine stambenih zgrada na području opštine Foča.

Stanari su uglavnom nezainteresovani ili bez novca za popravke i uljepšavanja, a sredstava nema dovoljno ni u opštinskoj kasi. Najveći broj zgrada u Foči sagrađen je davnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Do danas u mnogima nisu zabilježena nikakva ulaganja, a fasade i oluci padaju sa zgrada.

Od oko 115, koliko ih trenutno broji grad, registrovano je 96 zajednica etažnih vlasnika. Po Zakonu o održavanju stambenih zgrada svi objekti se moraju registrovati, ali su isto tako stanari dužni da ih održavaju.

"Oko 85 odsto zgrada je do sada registrovano. Jako mali broj ih je registrovan u prigradskom naselju Brod i Miljevina. Fasade, oluci, krovovi i dimnjaci su briga stanara, ali brojni naši građani nisu u mogućnosti da bilo šta urede tako da su to najoštećeniji dijelovi zgrada", kaže za Glas Srpske načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Branka Salamadija.

Svjesni da bi gradska slika bila ljepša, a život građana bolji, u opštini kažu da imaju volju da sufinansiraju održavanje zgrada, ali ističu da nemaju dovoljno novca.

"Opština može da nekom svojom odlukom ostavi mogućnost sufinansiranja tih radova, neki manji procenat u odnosu na potrebe, međutim, budžet je mali i mnogo je potreba u infrastrukturi, tako da nema prostora u ovoj godini. Nadamo se da bi možda rebalansom moglo biti prostora, zavisno od punjenja budžeta, a ako ništa ne bude, te obaveze bi definitivno uvrstili dogodine", kaže Salamadija.

Institucije

Otužan izgled Foči, pored stambenih zgrada, daju i zgrade državnih institucija i ustanova. Tako je i fasada zgrade Osnovnog suda u Foči poprilično dotrajala. Ništa bolje ne izgleda ni zgrada stanice policije, dok zgrada ŠG "Maglić" svojim novim izgledom popravlja sliku na ulazu u grad.

I dok većina stanara ne mari za izgled zgrada, prosjek vade savjesni Fočaci koji nisu čekali ni volju ni novac opštinara već sami preuzeli posao u ruke. Tako su stanari u naselju Gornje Polje za samo dvije godine obnovili fasadu, popravili krov i postavili nove oluke.

"Svi stanari su bili saglasni da bude uređen životni prostor. Skupili smo novac i putem kredita obnovili sve što treba. Prije dvije godine fasadu, oluke, krovove, a nedavno detaljno uređenje, krečenje, popravljanje, farbanje. Sljedeća stavka su dimnjaci, uređenje podruma, dvorišta i trotoara" kaže predsjednik Zajednice etažnih vlasnika Radmilo Đević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE