• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posmrtni ostaci Prijedorčana dovezeni u Kozarac

Autori mondo.ba Autori Agencije

Kolona s posmrtnim ostacima 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora, stigla je u poslijepodnevnim satima u Kozarac, gdje će sutra biti obavljen ukop.

Konvoj su na stadionu u Kozarcu dočekali članovi porodica koji su pomogli u iznošenju tabuta iz kamiona i polaganju na travnjak, javlja Fena.

Kamioni s tabutima iza podne su iz Identifikacionog centra Šejkovača krenuli prema Kozarcu, a kolona je na putu do Kozarca prošla kroz Sanski Most i Prijedor.

Neposredno prije prolaska kamiona sa posmrtnim ostacima žrtava, uglavnom iz grobnice Tomašica, nekoliko desetaka građana se okupilo na gradskom mostu preko rijeke Sane u Prijedoru. Rodbina žrtava je na mostu dočekala kamione s tabutima.

Riječ je o posmrtnim ostacima 284 žrtve, od kojih su 283 civili bošnjačke nacionalnosti i jedna žrtva hrvatske nacionalnosti, Ante Dolić.

Identificikovane žrtve pronađene su uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica na području Prijedora iz koje je 2013. godine ekshumirano 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 20. jula je dječak Elvis (Munib) Šarčević. Imao je 13 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Najstarija žrtva je Salih (Mujo) Kadirić koji je rođen 1915. godine, a i njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Među identifikovanim su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula (Ibrišim) Duratović, djevojački Kadić, rođena 1924. godine. Najmlađa među žrtvama ženskoga spola je Zineta (Nedžib) Kahrimanović koja je imala 27 godina.

U znak sjećanja na žrtve u prijedorskoj općini, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o proglašenju 20. jula 2014. Danom žalosti u tom bh. entitetu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE