• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: BiH u agoniji

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će BiH, zbog svoje nedovršenosti, još nekoliko godina biti u agoniji, ekonomski i politički

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će BiH, zbog svoje nedovršenosti, još nekoliko godina biti u agoniji, ekonomski i politički, kao i da su predstavnici međunarodne zajednice svojim miješanjem otežali neke političke procese u BiH, dok se OHR jedno vrijeme ponašao i kao portparol nekih stranaka.

"Imali smo situacije da su se izjave iz nekih bošnjačkih stranaka nalazile u izvještajima OHR-a koji su završavali u Savjetu bezbjednosti UN, što je nedopustivo. Smatram da bismo čak dalje odmakli u pravcu evropskih integracija da smo imali samo partnerstvo, a ne direktnu uključenost pojedinih stranih aktera", dodala je Cvijanovićeva.

Navodeći da je neozbiljna priča o izlasku iz dejtonske i ulasku u briselsku fazu, Cvijanovićeva je za "Večernji list", izdanje za BiH, istakla da BiH treba da se okrene određenim projektima koji će pokazati građanima zašto je dobro da su oni dio Evrope.

Ona je napomenula da u BiH ne vidi spremnost za centralizaciju jer za to nema saglasnosti dva naroda.

Govoreći o dosadašnjim potezima vladajućeg SNSD-a, Cvijanovićeva, koja je i kandidat vladajuće koalicije za člana Predsjedništva BiH iz Srpske, ističe da je svjesna pozitivne percepcije u javnosti za vrijeme i nakon poplava, kada je bilo najteže.

"Ovo je jedan od većih izazova, iako nije i jedini otkako sam postala premijer Republike Srpske. Moram reći da smo ih sve uspješno riješili, pa čak i one rušilačke proteste u februaru u Federaciji BiH (FBiH). U Republici Srpskoj toga nije bilo, ali smo puno razgovarali sa svim grupacijama u društvu da pojasnimo šta stoji iza toga", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je u FBiH to bila dirigovana priča, kao i da ne vjeruje u spontanu eskalaciju nakupljenog socijalnog bunta.

"Tada se vidjela rušilačka namjera prema kantonalnim institucijama, što je jasna politička poruka. Nakon toga je napadnuto Predsjedništvo u kojem sjede predstavnici tri naroda. I to je bila jasna politička poruka napada na `trojstvo` u BiH. Ja ne sporim socijalni bunt, ali političke poruke uz te proteste bile su više nego jasne", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istinski lider, da vrlo jasno iznosi stavove i ne bježi od dijagnoza stanja u BiH, da je vrlo tolerantan čovjek, a SNSD demokratična stranka.

SNSD, kako je navela, doživljava i predstavlja Srpsku kao trajnu kategoriju, jer je to formula u kojoj se čuvaju interesi srpskog naroda, ali u kojoj se ne smije ugroziti ničije pravo jer se time pokazuje zrelost zajednice.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanovićeva je rekla da je to za nju trka za Republiku Srpsku, dok je za protivkandidata i predstavnika opozicije Mladena Ivanića to još jedna stavka u biografiji.

Navodeći da nije tajna da bi bošnjački glasovi trebali da pomognu Ivaniću da dođe na tu poziciju, Cvijanovićeva je rekla da je glavni Ivanićev adut, kao što on kaže, to što ima iskustvo.

"Ali mi imamo vrlo negativno iskustvo s njegovim radom, a 30 godina je kandidat za neke funkcije. Ja u kampanju ulazim ležerna. Ne zato što sam naivna da se do pobjede dolazi lako, nego zbog rezultata dosadašnjeg rada. Uz to, ja sam kandidatkinja jasne koalicije sa tri stranke i još nekih drugih", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da činjenica da je ona u ime SNSD-a imenovana kao kandidat na predstojećim izborima pokazuje političku zrelost, demokratičnost i toleranciju, kako stranke tako i društva.

Cvijanovićeva smatra da je za rješavanje problema Hrvata u Federaciji BiH potrebno puno više i otvorenije razgovarati, te izrazila uvjerenje da će ovaj narod, nakon izbora, imati svoje autentične predstavnike u vlasti.

"Treći entitet se trebao napraviti u Dejtonu 1995. godine i sve bi danas izgledalo drukčije. Mislim da bi to stvorilo potrebnu komotnu situaciju. Mi u SNSD-u smatramo da bi to bilo važno za Hrvate, ali pri tome želim istaći da se to ne može napraviti na štetu Republike Srpske", dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Rusije, Cvijanovićeva je istakla da je riječ o čvrstoj vezi koja je, prije svega, ekonomska, ali i politička u smislu razumijevanja pozicije.

Ona je napomenula da Rusija jasno ističe podršku Dejtonskom sporazumu i da Srpsku nije ucjenjivala za bilo koju investiciju koju je imala, te poručila da BiH ne može uvesti sankcija Rusiji jer to odbacuje srpska strana.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE