• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK sa liderima stranaka

Ambasadori zemalja članica Savjeta za implementaciju mira na sastanku sa liderima stranaka u BiH. Dodik bez posebnih očekivanja.

 PIK sa liderima stranaka Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da Upravni odbor Savjeta za provođenje mira na neće biti u mogućnosti da razmatra donošenje odluke o zatvaranju OHR-a.

Incko je rekao da trenutna situacija u BiH zahtijeva angažman šire međunarodne zajednice, kako bi se podstakle domaće vlasti da intenziviraju napore na ispunjavanju obaveza iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te intenziviranog dijaloga sa NATO-om.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nema nikakva posebna očekivanja od sjednice PIK-a, jer su se i ranije, kako je naveo, uglavnom završavale kominikeom kreiranim u OHR-u, u koje se unose lični obračuni u BiH.

Dodik je ocijenio da je došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a i ukidanje funkcije visokog predstavnika i dodao da su političari u RS svjesni da ta odluka nije na njima, već na predstavnicima tog, kako je rekao, samoizabranog organa koji se zove Savjet za provođenje mira.

Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je Srni da ne očekuje ništa posebno od predstojećeg sastanka Savjeta, ali da bi bilo značajno da PIK ponovi stav da treba ugasiti Kancelariju visokog predstavnika (OHR) kada se ispune ranije definisani uslovi i ciljevi.

"Nadam se da PIK neće izlaziti sa nekim dramatičnim ocjenama stanja, jer mislim da je i kriza oko zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske ipak prevaziđena i da više nema potrebe za dalje zaoštravanje", rekao je Ivanić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da na predstojećem sastanku PIK-a neće biti, kako je rekao, novih momenata.

''Gospodin Dodik i ja pokušavamo da napravimo novi ton oko Pruda, jer mislimo da to treba da bude osnova svih naših daljih razgovora. Vidjećemo koliko ćemo naći kolega koji su zainteresovani za to, ali mislim da će ih biti dovoljno'', rekao je Čović Srni.
Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da od sjednice Savjeta za provođenje mira ne očekuje ništa posebno i dodao da ne vjeruje da će PIK biti zadovoljan stanjem u BiH.

"U odnosu na prošlu sjednicu, stanje je nešto i gore nego što je bilo. Da li će PIK usvojiti neke zaključke kojima će tražiti da nešto urade domaći političari ili će to zatražiti preko visokog predstavnika, ostaje da se vidi'', rekao je Tihić Srni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE