• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Prepustite BiH građanima!

Premijer RS apelovao je na međunarodnu zajednicu da prestane da tretira BiH kao dijete i da prepusti njenim građanima da upravljaju njome

 Dodik: Prepustite BiH građanima! Izvor: MONDO

Dodik je podsjetio da će se u ponedjeljak u okviru sjednice Savjeta za provođenje mira, između ostalih, sastati predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Njemače, Japana, kao i EU, kako bi diskutovali o budućnosti BiH.

''Još jednom se dvije glavne teme agende odnose na pitanje da li BiH treba da bude snažno centralizovana zemlja i da li treba da bude ukinuta pozicija visokog predstavnika međunarodne zajednice'' , ukazao je Dodik u autorskom tekstu koji je objavio austrijski dnevnik ''Standard''.

On je podsjetio da je sadašnji ustavni sistem BiH prilično decentralizovan u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kojim je zemlja podijeljena na dvije glavne jedinice, RS i Federaciju BiH.

U posljednje vrijeme, istakao je premijer RS, sve više je snažnijih poziva za centralizovani sistem, dok apel Vlade u RS da se zadrži predviđeni decentralizovani sistem nailazi većinom na ''gluve uši''. On je ukazao da za to postoje dva razloga.

Dodik je objasnio da je prvi razlog to što je BiH, između ostalog, doživjela građanski rat čiji su razlog bile etničke razlike i zato što je zemlja prvih godina nakon rata imala poteškoće da sprovede sistem koji propisuje Dejtonski sporazum.

''Svakako je BiH od 1995. godine načinila velike napretke. Nasuprot onoj slici stvorenoj od senzacionalistički željnih komentatora međunarodne štampe, BiH je danas mirna, stabilna i demokratska zemlja, čiji građani nezavisno od svoje etničke pripadnosti slobodno i sigurno mogu da putuju, rade i žive u cijeloj zemlji, a vidimo, takođe, sve više i znake ekonomskog rasta'', poručio je premijer RS.

Kao drugi razlog Dodik je naveo da je, s obzirom na opcije da bi BiH jednog dana mogla da postane članica EU, zabluda vjerovanje da jedna zemlja mora da bude centralizovana kako bi mogla da funkcioniše kao dio EU, budući da su decentralizovane strukture isuviše komplikovane.

''U stvari, svakako su brojne članice EU decentralizovano organizovane i ovi sistemi, koliko znam, funkcionišu veoma dobro, kako unutrašnjepolitički, tako i u okviru struktura EU . Ne postoji jednostavno nijedan razlog zašto bi BiH bila primorana da postane centralizovana kako bi ostvarila cilj pristupanja EU, kome sama teži'', istakao je Dodik.

Dodik je najavio da će se na predstojećoj sjednici Savjeta za provođenje mira RS zato više zalagati za ukidanje funkcija visokog međunarodnog predstavnika.

On je podsjetio da je u posljednjih 14 godina visoki predstavnik preuzeo odgovornost za postavljanje pravnih i političkih okvira, oformljavanje nove policijske i vojne strukture i sankcionisanje osoba čije je ponašanje neprihvatljivo.

''Visoki predstavnik je bez sumnje u velikoj mjeri doprinio da se u BiH, posebno u godinama neposredno poslije rata, očuva stabilnost. Međutim, BiH je danas nešto drugo i njeni građani su u međuvremenu ne samo spremni, nego i sposobni da sami njome upravljaju. Vizija visokog predstavnika, uz to, sve više ne odgovara željama stanovništva. Ne dozvoliti državljanima BiH da sami upravljaju nije demokratski i ne može više da bude opravdano'', poručio je Dodik.

On je ukazao da više od godinu dana međunarodna zajednica diskutuje o ukidanju funkcije visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Dodik je ocijenio da pojedine zemlje prihvataju da ljudima u BiH mora da bude dozvoljeno da sami upravljaju svojom zemljom.

''Nasuprot tome, drugi se izgleda boje da bi `bicikl` mogao da padne i dijete zajedno sa njim ukoliko bi bili odstranjeni pomoćni točkovi ovog međunarodnog eksperimenta. Međutim, BiH je danas stara 15 godina. Nije li vrijeme da se proba?'', upitao je predsjednik Vlade RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE