• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi grip stigao u BiH

U Banjaluci je zabilježen prvi slučaj zaraze novim virusom– H1N1, saopšteno je na vanrednoj press-konferenciji Ministarstva zdravlja RS.

 Novi grip stigao u BiH Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić izjavio je da je brzi test pokazao da je novim gripom zaražena 24-godišnja djevojka koja je iz Južne Amerike došla 26. juna u posjetu porodici.

Škrbić je na vanrednoj press-konferenciji rekao da je djevojka dva dana poslije, 28. juna, počela da osjeća prve simptome gripa. 

Testirani su i članovi njene porodice, koji, prema prvim rezultatima, nisu zaraženi, ali su na posmatranju.

"Postoji sumnja da je djevojka zaražena, jer je bila pozitivna na takozvani brzi test, ali da će se znati da li je i oboljela, nakon što stignu rezultati analiza sa instituta „Torlak“ iz Beograda i referentnog laboratorija iz Londona", naveo je ministar zdravlja RS.

U posljednjih nekoliko dana bilo je još nekoliko osoba u Banjaluci, koje su imale simtome ovog gripa, ali su brzi testovi bili negativni.

Nema razloga za paniku!

Ministar Škrbić je na press-konferenciji naglasio da nema razloga za paniku, jer je riječ o gripu koji izaziva manji procenat smrtnosti, od sezonskog.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Amela Lolić je rekla da brzi testovi nisu u potpunosti pouzdani da bi se moglo 100 odsto tvrditi da je djevojka zaista i zaražena.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za zaštitu zdravlja Janja Bojanić dodala je da su osobe za koje se sumnja da bi mogle da budu zaražene i dalje na posmatranju u trajanju 10 dana, koliko traje inkubacija.

Bojanićeva je kazala da se preventivne mjere najviše tiču lične higijene, pranja ruku, kašljanja u maramicu i provjetravanja prostorija.

Prema njenim riječima, ne treba prilaziti mogućem oboljelom bliže od metar i po, dodavši da je virus vrlo osjetljiv i da ga uništavaju sredstva za dezinfekciju, te da ne može dugo opstati van organizma.

Klinički centar je na vrijeme nabavio dovoljnu količinu lijekova, testova i zaštitnog materijala i da će liječenje oboljelih, ako ih bude, biti besplatno, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.


Grip je inače prije četiri dana registrovan u Srbiji gdje je do sada zabilježeno 11 oboljelih. Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO),  70.893 osoba inficirana je virusom H1N1 u svijetu, dok je 311 do sada umrlo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE