• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje viza u prvoj polovini iduće godine?

Direktor Evropske komisije za zapadni Balkan Pjer Mirel smatra da BiH može očekivati u prvoj polovini naredne godine ukidanje viza.

 Ukidanje viza u prvoj polovini iduće godine? Izvor: MONDO

„Imali smo veoma važan napredak kada je riječ o vizama. To znači da, kada ima političke volje, BiH može da funkcioniše“, rekao je Mirel.

Za ukidanje viza, pojasnio je Mirel, potrebno je da BiH održi tempo reformi, usvoji preostale zakone, uspostavi radnu grupu za antikorupcioni zakon, kao i da izdavanje biometrijskih pasoša počne u novembru ove godine.

On je ocijenio da je trenutna situaciju BiH, posebno u pogledu ekonomske krize, ali i zastoja u reformskim procesima, „ekstremno zabrinjavajuća“.

Prema njegovim riječima, nije dobra praksa da zakoni koje predloži Savjet ministar BiH budu blokirani u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Da postoji predanost ulasku u EU, ti problemi bili bi rješavani dijalogom“, rekao je Mirel za „Dnevni avaz“.

On je ponovio da je BiH učinila veliku grešku donošenjem Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, jer je na taj način uzdrmala svoj kredibilitet, a neke od negativnih posljedica odnose se nan skuplji uvoz prehrambenih proizvoda, te otežan izvoz domaćih proivoda.

„Imaćete dio stanovništva koji se suočava s krizom i reformama, a sada će morati da plaća višu cijenu za neke uvezene prehrambene proizvode“, podvukao je Mirel.

On je najavio da će Evrpopska komisija zatražiti da BiH odmah ili suspenduje sporni zakon ili uvjeri susjede da želi razgovorima i mehanizmima Cefte da nađe rješenje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE