• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK: OHR nastavlja misiju

Savjet za provođenje mira (PIK) nije donio odluku o transformaciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

 PIK: OHR nastavlja misiju Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je u utorak da je PIK konstatovao da je od prošlog zasjedanja održanog u martu BiH napravila pomake u radu Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara, ali da to nije dovoljno za transformaciju OHR-a.

Incko je potvrdio da je Upravni odbor PIK-a pozvao na politički proces, kojim će biti ostvaren dijalog i kompromis, potreban za napredak u BiH.

"Nije važan način na koji će (napredak) biti postignut, da li dogovorom političkih lidera ili u institucijama, ali je stagnacija neprihvatljiva", rekao je Incko na konferenciji za novinare.

Incko je naveo da je Upravni odbor PIK-a izrazio nezadovoljstvo postignutim rezultatima o državnoj i vojnoj imovini i poručio da ova pitanja treba da budu prioritet u narednom periodu.

On je rekao da je PIK osudio podrivanje institucija BiH, i naglasio da su iza nas zaključci Narodne skupštine Republike Srpske.

Incko je istakao da je PIK pozdravio dogovor o stendbaj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te da je pozvao na ispunjavanje svih uslova i obaveza.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan rekao je da je Upravni odbor PIK-a obavijestio da je za okončanje supervizije u Brčko distriktu ispunjen jedan od dva uslova, koji se odnosi na efikasnost institucija.

"Drugi uslov koji se odnosi na ispunjavanja obaveza entiteta prema distriktu nije ispunjen i predložio sam PIK-u da se za to odredi rok do 15. septembra", rekao je Gregorijan.

On je istakao da bi se na taj način stvorili uslovi da PIK na narednoj sjednici u novembru donese odluku o okončanju supervizije u Brčko distriktu.

U Sarajevu je juče održan sastanak predstavnika PIK-a sa liderima političkih stranaka u BiH na kojem je razgovarano o ispunjavanju pet plus dva uslova i cilja za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, sa posebnim akcentom na pitanje državne imovine.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira nastavio je danas sjednicu tokom koje je održan sastanak sa članovima kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, a potom iza zatvorenih vrata razmatran je napredak u ispunjavanjau uslova za tranziciju OHR-a, reformski program EU, te politička situacija u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE