• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR ostaje do ispunjenja pet ciljeva

OHR treba da ostane u BiH dok ne bude ispunjeno pet ciljeva - zaključio je u utorak Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK).

 OHR ostaje do ispunjenja pet ciljeva Izvor: MONDO

U kominikeu, objavljenom nakon dvodnevnog zasjedanja PIK-a na nivou političkih direktora održanog u Sarajevu, izražena je zabrinutost i razočarenje stepenom pomaka načinjenih nakon prethodnog sastanka u martu, te zatraženo od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nastavi sa preduzimanjem svih odgovarajućih mjera da bi postavljeni ciljevi bili u potpunosti realizovani.

"Sve dok to ne bude završeno, OHR će ostati u BiH i nastaviće da vrši svoj mandat u skladu sa opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, obezbjeđujući puno poštivanje mirovnog sporazuma", ističe se u kominikeu i navodi da je Upravni odbor PIK-a nastavio razgovore o mogućnostima za tranziciju OHR u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Članovi Upravnog odbora PIK-a izražavaju zabrinutost u vezi sa razvojem političke situacije u BiH u posljednje vrijeme, posebno u vezi sa usvajanjem zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske 14. maja.

"Izjave i aktivnosti kojima se osporavaju suverenitet i ustavni poredak BiH, kao i pokušaji poništavanja prethodno dogovorenih reformi i slabljenje postojećih institucija na državnom nivou pokazuju otvoreno nepoštivanje fundamentalnih principa mirovnog sporazuma, što je neprihvatljivo i mora prestati", naglašava se u kominikeu.

U kominiku se pozdravljaju indikacije da je obnovljena opredjeljenost prudske trojke i drugih političkih lidera da uskoro nastave sa razgovorima i upućen je poziv svim političkim strankama i akterima da u duhu kompromisa i traženja zajedničkih rješenja koja su otjelotvorena u prudskom procesu, pojačaju svoj angažman u razgovorima o budućim reformama i podrže napore u provođenju reformi koje su potrebne da BiH krene naprijed.

"Iako ustavna reforma nije dio ciljeva i uslova za zatvaranje OHR-a, ona je i dalje jedan od suštinskih prioriteta. Lideri političkih stranaka i predsjedavajući oba doma parlamenta BiH potvrdili su da, u svjetlu težnji BiH da se priključi EU, ona treba da postane funkcionalnija država", naglašava se u kominikeu uz poziv da se ponovo pokrenu razgovori o ustavnim promjenama.

PIK je konstatovao da globalna ekonomska recesija ima negativan uticaj na BiH i pozdravio dogovor između lokalnih organa vlasti i osoblja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi sa stendbaj aranžmanom, koji će uskoro biti razmatran na sjednici Izvršnog odbora ove međunarodne finansijske institucije.

U kominikeu se apeluje na organe vlasti na svim nivoima da provedu dogovorene mjere i nastave raditi na reformama usmjerenim na konsolidovanje javnih finansija.

PIK izražava zabrinutost činjenicom da je u parlamentu BiH donesen Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, kojim se krše međunarodne obaveze BiH koje proističu iz Sporazuma CEFTA.

U kominikeu se navodi da Upravni odbor PIK-a daje punu podršku visokom predstavniku u BiH i mogućnosti da koristi niz ovlaštenja da bi osigurao puno poštivanje mirovnog sporazuma, i podsjeća sve organe u BiH na njihovu obavezu da osiguraju da se to u potpunosti poštuje.

Upravni odbor istakao je da visoki predstavnik u BiH zadržava potrebne instrumente da odgovori na osporavanja mirovnog sporazuma.

Upravni odbor PIK-a izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da Strategija za implementaciju Aneksa Sedam Dejtonskog sporazuma koju je podržao UNHCR, a koja predstavlja značajan dio prudskog sporazuma iz novembra 2008. godine, nije usvojena zbog protivljenja delegata iz Republike Srpske u Domu naroda BiH, usprkos činjenici da su Strategiju prethodno usvojili i Savjet ministara i Predstavnički dom BiH.

PIK je pozdravio procjenu supervizora za Brčko Rafija Gregorijana da institucije distrikta, kao cjelina, "funkcionišu efikasno i po svemu sudeći trajno".

"Upravni odbor PIK-a izrazio je žaljenje što entiteti i država nisu riješili preostala pitanja navedena u komunikeu iz marta u pogledu Brčko distrikta", navodi se u kominikeu uz napomenu da je jednoglasno prihvaćena preporuku supervizora za Brčko da se u jesen ove godine donese odluka o okončanju supervizije pod uslovom da entiteti i država ispune preostale uslove za to.

Navodeći da je neprihvatljivo da Gradsko vijeće Mostara nije imenovalo gradonačelnika čak ni osam mjeseci nakon izbora, PIK je pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da preduzme dalje korake kako bi olakšao proces izbora novog gradonačelnika.

"Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozdravio je izbor državnog ombudsmana za ljudska prava u decembru 2008. godine, te izražava žaljenje zbog ostavke hrvatskog ombudsmana tri mjeseca kasnije i apeluje na RS da bez odlaganja usvoji zakon kojom se vrši prenošenje institucije Ombusmana RS, kako bi se prevazišla blokada u spajanju tri institucije", naglašava se u kominikeu.

Sljedeći sastanak političkih direktora Upravnog odbora PIK-a biće održan u Sarajevu 18. i 19. novembra.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE