• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nekorektne ocjene o Srpskoj

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik smatra da postoje realne mogućnosti da bude riješeno pitanje državne i vojne imovine u BiH.

 Dodik: Nekorektne  ocjene o Srpskoj    Izvor: MONDO

Premijer je dodao i da "apsolutno ne stoje ocijene Savjeta za provođenje mira (PIK) na račun Srpske u vezi sa ovim procesom".

"Duh kominikea sa posljednje sjednice PIK-a treba shvatiti kao osnovu za ubrzano rješavanje problema imovine u BiH da bi se stvorili uslovi za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU. Ocjene sa sjednice PIK-a o učešću RS u tom procesu apsolutno ne stoje, nisu fer, niti korektne", rekao je Dodik Srni.

Komentarišući zabrinutost PIK-a da su članovi radne grupe iz RS onemogućili postizanje konstruktivnih pomaka na popisu državne imovine, Dodik je rekao da će predstavnici Srpske nastaviti da rade u toj radnoj grupi štiteći interese RS i pokušati da daju doprinos rješavanju ovih pitanja.

Dodik je poručio da predstavnici Srpske sigurno neće dozvoliti da bilo kakvo rješenje bude na teret dugoročnih interesa RS.

Komentarišući činjenicu da Savjet ministara BiH nije donio odluku da se stranim sudijama i tužiocima produži mandat u BiH, Dodik je rekao da je to autentična odluka organa BiH i da PIK nema ništa sa tim.

"Ne vidim zašto je problem ako Savjet ministara to nije uradio. On to neće ni uraditi. Nema naše saglasnosti, a to znači da je nemoguće da se donese odluka o produženju njihovog mandata. Što se nas tiče, to je zatvorena knjiga i završeno pitanje i oni neće moći da rade od 1. januara naredne godine", rekao je Dodik.

Premijer RS je istakao da je i ranije bilo nepotrebno da se strane sudije i tužioci angažuju i i dodao da odluka o produženju mandata, predstavlja odluku organa BiH.

"Koliko znam, ni Hrvati isto tako ne podržavaju produžetak rada stranim sudijama i tužiocima", rekao je Dodik.

Savjet za provođenje mira konstatovao je da je od prošlog zasjedanja održanog u martu bilo pomaka u radu Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH, ali nije donio odluku o transformaciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Incko je naveo da je Upravni odbor PIK-a izrazio nezadovoljstvo postignutim rezultatima o državnoj i vojnoj imovini i poručio da ova pitanja treba da budu prioritet u narednom periodu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE