• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo testiranje biometrijskog sistema

Od 6. jula građani BiH, prilokom podnošenja zahtjeva za izdavanje identifikacionih dokumenata, biće provjeravani na osnovu otiska prsta.

 Počelo testiranje biometrijskog sistema Izvor: MONDO

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Sredoje Nović izjavio je da će svi državljani BiH koji poslije 6. jula podnesu zahtjev za izdavanje identifikacionih dokumenata prolaziti novi način provjere u bazi podataka na osnovu otiska prsta.

Nović je rekao da bi sredinom jula trebalo da počne probna faza izdavanja knjižica za biometrijske pasoše, a da bi krajem godine mogao biti izdat prvi biometrijski pasoš.

On je naglasio da danas prestaje rad čitavog sistema bivšeg CIPS-a i da počinje šestodnevna tehnička priprema hardvera i softvera i analiza kompatibilnosti opreme.

Nović je za ''Glas Srpske'' podsjetio da je izmjenama Zakona o državljanstvu BiH Ministarstvo civilnih poslova preuzelo posao Komisije za reviziju državljanstva, koja je tim aktima ugašena, i da će u narednom periodu uslijediti popunjavanje revizorskog odjeljenja odgovarajućim kadrom.

Testna faza novog sistema za biometrijske putne isprave počela je danas sa funkcionisanjem i trajaće šest mjeseci kada će se primjenjivati procedura za izdavanje biometrijskih pasoša, dok će građanima biti izdavani postojeći obrasci putnih isprava, saopšteno je danas Srni iz MUP-a Republike Srpske.

Pasoš koji će biti izdat u toku ove faze važiće pet godina, a cijena će ostati 30 KM.

Zbog prelaska na novi sistem Civilnog registra i postupka izdavanja biometrijskih putnih isprava BiH, do ponedeljka, 6. jula, građani neće moći da podnose zahtjeve za izdavanje dokumenata - lična karta, vozačka dozvola i putna isprava, niti će moći da registriju motorno vozilo.

U ovom periodu biće omogućeno samo preuzimanje već izrađenih pasoša, ali ne i ostalih dokumenata.

Sistem za izdavanje biometrijskih putnih isprava trebalo bi da bude u potpunosti funkcionalan 6. jula - navodi se iz MUP-a, uz napomenu da je prelazak na novi sistem zahtjevna operacija koja bi mogla dovesti do eventualnog niza kratkih zastoja.

MUP obavještava građane da će se od 6. jula zahtjevi za izdavanje putnih isprava primati na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata (tzv. CIPS lokacije), istovremeno potsjećajući građane da nema razloga za zamjenu putnih isprava kojima važnost još nije istekla.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE