• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojničke uniforme made in BIH

Vojnici će uskoro nositi nove uniforme koje će isporučiti isključivo domaći proizvođači i dobavljači, što je prvi put od formiranja Oružanih snaga.

 Vojničke uniforme made in BIH Izvor: MONDO

Nezavisne saznaju u Ministarstvu odbrane BiH da su na tenderu za isporuku svečanih i službenih uniformi Oružanih snaga BiH u naredne četiri godine, ukupne vrijednosti od oko 30 miliona KM, pobijedile tekstilne, kožarsko-prerađivačke i trgovačke firme iz oba entiteta.

Ugovori koji treba da budu zaključeni narednih dana, nakon što dobiju zeleno svjetlo Pravobranilaštva BiH, biće realizovani sukcesivno, zavisno od potrebe.

Prve isporuke kompleta krenuće narednih mjeseci kako bi bh. vojnici dobili nove uniforme do svečanog postrojavanja za Dan Oružanih snaga 1. decembra.

"Oružane snage BiH će sada prvi put dobiti svoje službene i svečane uniforme u skladu sa novim pravilnikom i izabranim idejnim rješenjem koje je dugo traženo. Zadovoljstvo mi je da je postupak izbora dobavljača na međunarodnom tenderu, uz visok stepen transparentnosti, pao na domaće firme", kazao je Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH.

On je ukazao da to ima poseban značaj zbog potrebe upošljavanja domaćih proizvodnih kapaciteta, posebno u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačnoj industriji, koja je jedan od najpogođenijih globalnom recesijom.

Najveći dugogodišnji višemilionski posao izrade jakni i pantalona dobio je "Borac" iz Travnika, dok će banjalučka Fabrika obuće "Bema" isporučiti čizme i cipele u vrijednosti od oko milion KM.

Marinko Umićević, tehnički direktor "Beme", istakao je da je ta fabrika razvila nekoliko modela vojničke obuće od gležnarica do muških i ženskih cipela.

On je pozdravio odluku Ministarstva odbrane da u javnom pozivu, kako kaže, propiše strože uslove u pogledu osposobljenosti proizvođača, čime su, navodi, eliminisani manji i neozbiljni ponuđači.

"Koliko mi je poznato, ovo je prvi put da na tenderu pobijede isključivo domaće firme, jer su do sada poslove za vojsku znale dobijati firme iz Srbije i Hrvatske", istakao je Umićević dodajući da "Bema" potpisivanje ugovora sa Ministarstvom odbrane očekuje iduće sedmice.

Četvorogodišnji ugovori za proizvodnju vojnih džempera i čarapa dobila je fabrika "Integra" iz Kladnja, košulje i kravate će isporučiti firma "Men" iz Travnika, dok će dobavljač kaiša biti "Army Shop" iz Sarajeva.

U Ministarstvu odbrane napominju da je drugim tenderom predviđena i sukcesivna isporuka ostalih odjevnih predmeta poput maskirnih jakni, kišnih kabanica, podkapa, donjeg veša, kao i ljetnih čizama, u vrijednosti od 3,4 miliona KM.

Taj posao dobila su preduzeća "Koteks" Tešanj, "Sparta" Banjaluka, "Integra" Kladanj i jedna firma iz Čitluka. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE