• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik pisao Incku zbog slučaja "Jovičić"

Premijer RS smatra da smjena Radislava Jovičića nije ničim argumentovana i očekuje ozbiljno prezentovanje dokaza u ovom slučaju

 Dodik pisao Incku zbog slučaja "Jovičić" Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da smjenjivanje Radislava Jovičića sa položaja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) nije ničim argumentovano i da je neutemeljeno, zbog čega očekuje ozbiljan pristup u prezentovanju dokaza nadležnim organima.

"Samo tako je moguće otkloniti ozbiljne sumnje u pristrasnost i nezakonitost ovakve odluke'', istakao je Dodik u pismu koje je uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku .

Dodik je istakao da je nakon Inckove odluke o smjeni Jovičića javno zatražio da se prezentuju dokazi za veoma ozbiljne optužbe koji su navedeni kao razlozi za smjenjivanje, odnosno da "Jovičić postupa izvan zakonskog komandnog lanca unutar Sipe, čime se onemogućava zakonito funkcionisanje ove agencije''.

U obrazloženju za smjenu Jovičića navodi se da je on postupao izvan zakonskog komandnog lanca i bez propisnog ovlaštenja, te da je navodno obavljao nadzor nad Kancelarijom visokog predstavnika i njenim osobljem. Dalje se kao razlog za smjenu navodi da postoje "ozbiljni i pouzdani navodi da se Jovičić uključio u korupciju koja obuhvata primanje novčanih sredstava u zamjenu za otkrivanje povjerljivih informacija".

Dodik smatra da je riječ o isuviše ozbiljnim optužbama protiv Jovičića da bi se preko toga prešlo bez ikakvog postupka koji bi podrazumijevao obavezu prezentovanja tako ''ozbiljnih i pouzdanih navoda'', istakao je premijer RS u pismu visokom predstavniku u BiH.

Praksa koju je imala Kancelarija visokog predstavnika da smijeni i zabrani obavljanje bilo kakvih službenih dužnosti, naveo je Dodik, u brojnim slučajevima pokazala se neutemeljenom.

''Kao dokaz može se navesti da nakon ozbiljnih i teških optužbi nije vođen nikakav istražni postupak, pa time niko nije ni bio osuđen. Kvalifikacija radnji koje ste naveli, potpada pod krivična djela, pa je u zakonskom postupku neophodno ustanoviti osnovanost takvih tvrdnji'', navodi se u Dodikovom pismu upućenom Incku 24. juna.

U protivnom, konstatovao je premijer RS, Jovičić ima pravo da smatra da mu je nezakonito oduzeto pravo na rad i egzistenciju ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, suprotno Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja se direktno primjenjuje u BiH i ima prioritet nad svim drugim zakonima.

Incko je 8. juna smijenio Radislava Jovičića sa funkcije načelnika Službe za operativnu podršku Sipe i optužio ga za antidejtonske aktivnosti, uključujući i prijetnje licima pod međunarodnom zaštitom.

Jovičić je negirao optužbe i ocijenio da je riječ o čistki srpskih kadrova u Sipi.

Smjena Jovičića i policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Himza Đonka prvi je slučaj da je Incko upotrijebio bonska ovlaštenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE