• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sloboda za Ranka i Rajka Vukovića

Sud BiH je drugostepenom presudom oslobodio Ranka i Rajka Vukovića optužbi za zločin protiv čovječnosti.

 Sloboda za Ranka i Rajka Vukovića Izvor: MONDO

Apelaciono vijeće Suda BiH zaključilo je da dokazi Tužilaštva po svom kvalitetu nemaju potrebnu snagu uvjerljivosti da su optuženi počinili radnje koje im se izmijenjenom optužnicom stavljaju na teret.

"Ono što je bilo sporno za odbranu, i što se tiče direktno krivične odgovornosti optuženih Vukovića, odnosi se na pitanje njihove identifikacije kritične prilike", ističe se u saopštenju iz Suda BiH.

Iz tog razloga je primijenjeno pravila koje nalaže da se u slučaju sumnje postupa u korist optuženih i donesena oslobađajuća presuda.

Apelaciono vijeće Suda BiH na osnovu provedenih dokaza zaključilo je da je u vrijeme činjenja krivičnog djela trajao širok i sistematičan napad Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija na nesrpsko, u prvom redu, bošnjačko civilno stanovništvo na teritoriji opštine Foča.

Ranko i Rajko Vuković oslobođeni su optužbe da su neutvrđenog dana, krajem maja 1992. godine, sa još dva lica, naoružani automatskim oružjem, došli u selo Potkolun, zaustavili se pored porodične kuće civila bošnjačke nacionalnosti, kojeg su tu zatekli i ubili vatrenim oružjem.

Optuženi su napustili selo, da bi potom idući tim putem na jednoj njivi upotrebom vatrenog oružja ubili još jedno lice bošnjačke nacionalnosti, a zatim se udaljili u nepoznatom pravcu.

U februaru 2008. godine prvostepeno vijeće Suda BiH proglasilo je Ranka i Rajka Vukovića krivim za ubistvo dvoje civila i osudilo ih na po 12 godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE