• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Inckov stav nerealan

Stav Valentina Incka da ustavne reforme u BiH moraju biti provedene do kraja godine je nerealan, smatra Rajko Kuzmanović.

 Kuzmanović: Inckov stav nerealan Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je Srni da je nerealan stav visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da ustavne reforme u BiH moraju biti provedene do kraja godine i ocijenio da se treba fokusirati na ispunjavanje pet ciljeva i dva uslova neophodna za transformaciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU i na ispunjavanje uslova za liberalizaciju viznog režima.

"Složio bih se sa ocjenom visokog predstavnika da se ustavne promjene teško mogu provesti naredne godine, koja je izborna, ali se ne bih složio sa njegovom konstatacijom da se one moraju provesti ove godine, jer je takav stav nerealan", rekao je Kuzmanović.

Napominjući da i Incko kaže da je prvo potrebno stvoriti pozitivnu političku atmosferu, koja pogoduje provođenju reformi i postizanju međustranačkog dogovora, Kuzmanović je rekao da je svakom objektivnom posmatraču jasno da takva atmosfera u BiH ne postoji.

Predsjednik RS je naveo da takva pozitivna atmosfera ne može biti brzo stvorena u uslovima konstantnih optužbi i negiranja, u čemu prednjače političari iz Federcije BiH.

"Mi u RS iznijeli smo jasno naš stav o procesu ustavnih promjena u Deklaraciji o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS, koju je Narodna skupština usvojila u martu ove godine", istakao je Kuzmanović.

On je napomenuo da je o Inckovim stavovima iznesenim na panel diskusiji u Beču pod nazivom "BiH na raskršću, Dejtonski sporazum-blagoslov ili prokletstvo", a koji se odnose na eventualne ustavne promjene u BiH, saznao iz medija.

Prema Kuzmanovićevim riječima, skupovi o ustavnim promjenama u BiH, koji se organizuju ili će biti organizovani u inostranstvu, ukazuju na određen paternalistički stav pojedinaca i institucija van BiH.

Predsjednik Srpske je naveo da taj stav na izvjestan način sugeriše da legitimni i legalni domaći politički predstavnici nisu "dorasli" da se bave ovom problematikom.

"Osim toga, ovakva praksa u suprotnosti je sa stavom međunarodne zajednice i njenih predstavnika u BiH da su ustavne promjene isključivo stvar dogovora domaćih političara i zbog toga ne vidim potrebu da se skupovi o ovako važnoj temi za budućnost BiH organizuju u inostranstvu", dodao je Kuzmanović.

On je dodao da vlasti Srpske podržavaju sve vrste razgovora koji su organizovani u dobroj namjeri, ali da, poučeni dosadašnjim iskustvima sa sličnih skupova, imaju određene rezerve.

"Sam naziv panel diskusije održane u Beču `BiH na raskršću, Dejtonski sporazum - blagoslov ili prokletstvo` ne zvuči mi pretjerano dobronamjerno, niti mi se kao čovjeku i pravniku sviđaju ovakve isključive formulacije tipa `blagoslov` ili `prokletstvo`, koje su primjerenije skupu sa sasvim drugom problematikom", istakao je Kuzmanović.

On je ocijenio da Dejtonski sporazum nije ni blagoslov ni prokletstvo, već međunarodni sporazum koji je zaustavio rat u BiH i "konstituisano realno i jedino moguće državno uređenje i tako ga treba i posmatrati, bez glorifikacija, ali i bez neargumentovanih kritika".

Konsultacije sa liderima političkih partija


Predsjednik RS Rajko Kuzmanović zakazao je za sutra sastanak sa predstavnicima političkih partija iz RS povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da stavi van snage Zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja o prenosu nadležnosti sa RS na zajedničke institucije BiH.

Sastanku, koji će sa početkom u 10.00 časova biti održan u Palati Republike, prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, najavljeno je iz Biroa predsjednika RS za odnose s javnošću.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE