• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Favorizovanje kandidata u MIP BiH

Ministarstvo inostranih poslova BiH krši pravila o transparentnosti pri zapošljavanju, utvrdili revizorski izvještaji.

 Favorizovanje kandidata u MIP BiH Izvor: MONDO

Revizori u BiH utvrdili su da Ministarstvo inostranih poslova BiH favorizuje pojedine kandidate čime je deset osoba primljeno u stalni radni odnos nakon neprekidnog produžavanja ugovora o radu.

Na taj način nije osigurana transparentnost prilikom zapošljavanja, utvrdjeno je u revizorskom izvještaju o poslovanju MIP-a u prošloj godini.

U Ministarstvu u prošloj godini po ugovoru o radu i djelu bilo angažovano 46 ljudi, navode "Nezavisne novine".

"Ukupni izdaci po osnovu ugovora o djelu realizovani su u neto iznosu od 63.571 KM. Pregledom dokumentacije utvrđeno je da se ovakav vid angažovanja provodi već duži vremenski period, tako da je 20 istih osoba bilo angažovano i u 2007. godini", pišu revizori.

List navodi da ugovore o radu i djelu potpisuje ministar, te da su revizori u izvještaju konstatovali da su šefovi odsjeka i sekretar Ministarstva bili isključeni iz procesa donošenja finansijskih, kadrovskih i odluka o javnim nabavkama.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ranije je rekao da su prisiljeni popuniti slobodna mjesta na osnovu ovih ugovora, jer su spore procedure u Agenciji za državnu službu (ADS) BiH.

Direktor ADS-a Neven Akšamija kaže da se ugovori o djelu ne bi smjeli produžavati godinama, ali da nad tim nadzor nema Agencija nego inspektorat.

"ADS može ograničeno uticati na ugovore o radu jer dajemo saglasnost do raspisivanja konkursa", rekao je Akšamija i dodao da osobe koje dugo rade na jednom mjestu imaju prednost na konkursima, ne zato što ih komisija favorizuje, nego zato što im je ta materija poznata jer dugo rade na tim pozicijama.

U ADS-u se sada završavaju procedure izbora državnih službenika na 12 pozicija u Ministarstvu, a ovaj konkurs raspisan je decembru prošle godine.

Prema podacima sa internet stranice ADS-a, kandidati su uglavnom ljudi koji već godinama rade u Ministarstvu iniostranih poslova, a među njima su i savjetnici ministra Alkalaja, poput Zlatana Burzića i Asima Dorovića, koji je osvojio najviše bodova i već je dobio rješenje na mjestu prvog sekretara u Odsjeku za analitiku i informisanje. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE