• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijeće i cvijeće za Srbe Bratunca i Srebrenice

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena 17.godišnjica stradanja srpskih civila u Srebrenici i Bratuncu.

 Svijeće i cvijeće za Srbe Bratunca i Srebrenice Izvor: MONDO

Na spomen-obilježjima i grobljima u selima Krnjići, opština Srebrenica, i Zagoni, opština Bratunac, obilježena je 17. godišnjica stradanja 38 srpskih civila, koje su ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović podsjetila je da je 13 poginulih Srba sahranjeno u više seoskih grobalja na području opštine Bratunac, dok nestali Mihajlo Mihajlović iz Zagona nikada nije pronađen.

U organizaciji Boračke organizacije iz Srebrenice u selu Krnjići održan je parastos i za 24 ubijena srpska civila iz ovog sela.

Cvijeće na spomen ploču položile su delegacije opštine Srebrenica i boračkih organizacija Skelani i Srebrenica.

Pokolje u oba ova srpska sela izvršli su pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice, a za zločine i masakriranja Srba iz ovih, kao i mnogih drugih podrinjskih sela, još niko nije odgovarao.

Na oba parastosa izraženo je nezadovoljstvo zbog pristrasnosti Tužilaštva i Suda BiH, te upućen zahtjev da konačno počne procesuiranje organizatora i počinilica zločina nad Srbima u koliko je tom sudu, kako je naglašeno, uopšte stalo do objektivnosti rada, pravde i utvrđivanja istine bez koje nema izgradnje povjerenja u BiH.

Sekretar srebreničke boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da Sud BiH čeka da svjedoci pomru pa da onda preživjele organizatore i počnioce zločina nad Srbima oslobode optužbi zbog nedostataka dokaza i svjedoka.

"Nikada nećemo odustati od zahtjeva da zločinci odgovaraju za nedjela i da bude utvrđena istina o svim zločinim u BiH, a ne samo o zločinima nad Bošnjacima štoSsud BiH već nekoliko godina uporno i tendeciozno radi zanemarujući i ignorišući brojne strašne zločine počinjene nad Srbima", konstatovao je Milovanović.

U napadu, koji su muslimani izveli 5. jula 1992. godine, na nebranjena srpska sela, u Krnjićima je ubijeno 24, a u Zagonima 14 Srba, među kojima je bilo najviše žena, djece i staraca, koji nisu uspjeli da pobjegnu.

Sve kuće u oba sela su opljačkane, razorene i zapaljene.

Za ovaj zločin, kao i za sve druge zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca, tokom ratnih 1992. i 1993. godine, još niko nije osuđen.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE