• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mujezinović “oživljava” Federaciju

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović najavio smanjenje javne potrošnje, oživljavanje privrede, nova radna mjesta u ovom entitetu.

 Mujezinović “oživljava” Federaciju Izvor: MONDO

Rekao je da će ove aktivnosti uslijediti odmah po prijemu prve tranše iz stend-baj aranžmana  MMF-a.

Mujezinović je u razgovoru sa ambasadorim Holandije u BiH Svederom van Vorstom istakao mogućnost zajedničkog investiranja u elektroenergetskoj oblasti i proizvodnji zdrave hrane.

Predložio je i osnivanje zajedničkog fonda kojim bi se, na revolving osnovi, finansirali projekti od obostranog interesa, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vorst je rekao da postoji interes holandskih kompanija za ulaganja u BiH, koji je već potvrđen kroz nekoliko realizovanih projekata i dodao da takvu saradnju treba jačati i unaprijediti.

I u  razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Majklom Tejtamom Mujezinović je rekao  da je Vlada FBiH sve aktivnosti usmjerila na uštede po svim budžetskim stavkama.

"Namjeravamo da pozovemo sve zemlje da formiraju razvojne fondove. Ideja je da 50 odsto tih sredstava ide za nabavku tehnologije iz zemalja osnivača fondova, dok bi ostatak koristili preduzetnici tih zemalja za investiranje", rekao je Mujezinović.

Tejtam je ocijenio da je sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom dobra vijest, te da će to pomoći stabilizaciji ekonomskih prilika u FBiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Prvi potezi Vlade Federacije BiH pod vođstvom novog premijera ocijenjeni su dobro.
“ Međutim, ti potezi trebalo bi da u narednom periodu da donesu poboljšanje, ali i ‘služe kao šamar’ koji će nas osvijestiti da štedimo”, kazao je ranije sarajevskim medijima premijer Mujezinović.

Najveći izazov za novoizabranog federalnog premijera je, kako je i sam potvrdio, rješavanje izuzetno teškog financijskog stanja u ovom entitetu.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE