• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osumnjičeni za Srebrenicu na slobodi

Midhat Salihović (40), za kojim je raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Srebrenici, pušten je na slobodu.

 Osumnjičeni za Srebrenicu na slobodi Izvor: MONDO

Salihović se tokom saslušanja branio ćutnjom.  Granična policija BiH uhapsila je Salihovića na Graničnom prelazu Orašje u 16.00 časova u subotu, 4. juna, nakon čega je predat policijskim službenicima Sudske policije Bijeljina.

Advokat Džemail Bećirović, koji zastupa Salihovića, rekao je za sarajevsku štampu da njegov klijent nije bio obaviješten da se protiv njega u Bijeljini vodi istraga, niti je bilo kada pozivan da se javi tužilaštvu ili sudu.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković potvrdila je Srni da je lice, čiji su inicijali M.S, uhapšeno nakon što je prilikom kontrole utvrđeno da je Okružni sud u Bijeljini za njim raspisao potjernicu radi počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je Srni da ovo tužilaštvo nema nikakve veze sa ovim slučajem, i da je za njega nadležno Okružno tužilaštvo u Bijeljini.

Salihović je iz Švedske, gdje se nalazi na privremenom radu, došao u BiH da bi 11. jula u Potočarima kod Srebrenice prisustvovao obilježavanju godišnjice stradnja Bošnjaka i ukopu oca i brata.

Hapšenje Salihovića izazvalo je burna ragovanja bošnjačkih udruženje u Srebrenici, koji su nagovijestili da bi zbog toga, čak mogli i otkazati ukop nove grupe identifikovanih žrtava, planiran za 11. juli.

Udruženja preživjelih Srebreničana na proširenom sastanku svih lokalnih udruženja proisteklih iz rata, koji će biti održan najdalje do 9. jula, donijeće konačnu odluku da li će 11. jula u Potočarima biti obavljen ukop 529 identifikovanih žrtava iz Srebrenice.

Ova odluka donesena je nakon današnjeg sastanka predstavnica srebreničkih udruženja koja okupljaju porodice žrtava sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem, zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije Asimom Sarajlićem i poslanikom u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sadikom Ahmetovićem.

Halilović je rekao da hapšenje Salihovića predstavlja stravično kršenje ljudskih prava, da izaziva uznemirenost žrtava, te da je ovakav potez usmjeren protiv povratka i reintegracije BiH kao države i društva.Predstavnice srebreničkih udruženja najavili su da će tražiti susret sa američkim ambasadorom u BiH Čarlsom Inglišom, te objašnjenje hapšenja i potjernica za preživjelim Srebreničanima od glavnog tužioca Milorada Barašina.

Midhat Salihović rođen je u Bratuncu, a nastanjen je i u Vogošći.  (Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE