• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbacili "bosanski" iz Broda i Kostajnice

Odlukom Ustavnog suda RS se briše prefiks “bosanski“ iz naziva opština Brod i Kostajnica

 Izbacili "bosanski" iz Broda i Kostajnice Izvor: MONDO

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na sjednici utvrdilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko rekao je novinarima nakon sjednice Vijeća da je u ovom predmetu bilo pitanje da li je članom pet povrijeđen vitalni interes, jer je u njemu izostavljena odrednica "bosanski" ispred naziva opština Brod i Kostajnica.

Zovko je dodao da je Vijeće ovakvu odluku, između ostalog, obrazložilo i činjenicom da pridjev "bosanski" potiče od naziva BiH, koja je zajednička država tri konstitutivna naroda kao i ostalih građana, te da je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane i da se ne može smatrati da pripada isključivo bošnjačkom narodu.

Prema njegovim riječima, Vijeće je istaklo da su nazivi osporenih gradova neutralni, jer nemaju prefiks
nacionalnog ili nekog drugog karaktera i da to nisu prefiksi od vitalnog interesa, već su uobičajeni i imaju državno-pravni karakter.

"Moj lični stav bio je, između ostalog, da prefiks `bosanski`, odnosno, njegovo isključenje, može da vrijeđa i druge narode koji su patriote", rekao je Zovko i dodao da je stav Ustavnog suda RS da se ne objavljuju imena sudija koji su glasali suprotno.

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS donijela je Narodna skupština RS na sjednici 7. aprila, a prigovor za zaštitu vitalnog interesa podnio je klub Bošnjaka u Vijeću naroda.

Radojičić: Jedina logična odluka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je odluka Ustavnog suda RS da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda donošenjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS jedina moguća, logična i očekivana.

"Ako pokušamo otkloniti svu političku i emocionalnu dimenziju iz ove priče i gledati njen isključivo formalno pravni aspekt, Ustavni sud je morao ocjenjivati ono što piše u zakonu, a ne nečije želje. Sud je, dakle, ocjenjivao ono što piše u zakonu, odnosno da li je u konkretnom aktu nečim povrijeđen vitalni nacionalni interes. U ovom slučaju to znači da se procjenjuje da li je naziv Brod ili Kostajnica za nekog uvredljiv ili nije", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ti nazivi definitivno ni za koga nisu uvredljivi i da Ustavni sud nije mogao drugačije ni da odluči.  Prema Radojičićevim riječima, značajan je dio obrazloženja odluke Ustavnog suda da korištenje odrednica "bosanski" nije ekskluzivno pravo niti jedne etničke grupe, odnosno tog pridjeva, jer je to geografska odredba.

Komentarišući najavu da će bošnjački delegati u Vijeću naroda RS zatražiti svoje pravo pred Ustavnim sudom BiH, Radojičić je rekao da ne postoji mogućnost pokretanja apelacije na odluku Ustavnog suda RS o vitalnom nacionalnom interesu i da bi u tom slučaju Ustavni sud BiH zbog proceduralnih razloga takva apelaciju odbacio kao nedopuštenu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE