• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malić optužen za zločine u BIH

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Nenada Malića (48) iz Bečeja za ratni zločin u BIH.

 Malić optužen za zločine u BIH Izvor: MONDO

Malić se tereti za ubistvo dva, i pokušaj ubistva jednog muslimanskog civila u Starom Majdanu, opština Sanski Most, iz 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva za ratne zločine.

Optužnica tereti Malića da je, kao pripadnik Šeste krajiške brigade Vojske Republike Srpske, 21. decembra 1992. godine, iz kafića "Fontana" u Starom Majdanu, uz prijetnju oružjem, izveo Huseina Grbića i ubio ga ubodom nožem u desnu stranu vrata i potom hicem u grudni koš iz pištolja kalibra 7,62 milimetara.

Iz istog pištolja, Malić je zatim usmrtio Refika Belića ispalivši mu metak u glavu.

Malić je potom iz kuće preko puta kafića pozvao Džemala Hadžalića kojeg je odveo u dvorište "Fontane", gdje su bila postavljena tijela ubijenih Grbića i Velića u obliku latiničnog slova "L", i pokušao da ga ubije udarcima po glavi i tijelu. Optuženi je od Hadžalića tražio da legne govoreći mu: "Ti moraš biti treći koji ćeš ležati na slovu `U`".

Hadžalić je uspio da pobjegne, kada je Malić njegovu glavu udarao o zid kafića i pošao da izvadi pištolj iz svoje kožne bunde.

Tužilaštvo je zatražilo da se Maliću produži pritvor u kojem se nalazi od 9. januara ove godine, po rješenju Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Na zahtjev Kantonalnog suda u Bihaću, pred kojim je Nenad Malić za isti događaj optužen u odsustvu 2002. godine, Ministarstvo pravde BiH je proslijedilo predmet pravosudnim organima Srbije.

Ministarstvo pravde BiH je priložilo molbu za preuzimanje krivičnog gonjenja, na osnovu Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći, navodi se u saopštenju srpskog tužilaštva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE