• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulazak u NATO luksuz ili obaveza?

BiH će zbog pristupanja NATO-u imati određene troškove, ali i koristi, kako na bezbjednosnom, političkom, tako i na ekonomskom planu.

 Ulazak u NATO luksuz ili obaveza? Izvor: MONDO

Ovo je rečeno je na otvaranju seminara "Troškovi i beneficije pristupanja BiH NATO-u", koji se u organizaciji Centra za bezbjednosne studije (CSS) u četvrtak održava u Sarajevu.

Generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović istakao je da ulazak u NATO znači niže troškove za odbranu, moderne oružane snage i bolju spoljno-političku poziciju zemlje u cjelini, što je, objasnio je, jako bitno za potencijalne ulagače.

"Učešeće u kolektivnoj odbrani može troškove izdvajanja za ove namjene smanjiti na minimum", dodao je Hadžović.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić smatra da je BiH od dosadašnjeg približavanja ka članstvu u NATO-u imala korist u vidu izgradnje državne strukture.

„Put BiH ka NATO-u generator je jačanja stabilnosti i ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu“, istakao je Cikotić i dodao da će BiH na ovom putu morati pojačati učešće u mirovnim operacijama.

O doprinosu približavanja BiH Alijansi govorio je član Komisije za odbranu i bezbjenost Parlamenta BiH Šefik Džaferović, koji je rekao da o ovom pitanju u BiH postoji najveći stepen saglasnosti.

Prema njegovim riječima, približavanje NATO-u donosi koristi po opštu bezjbednost, što je značajno za opredjeljivanje investitora za ulaganja u BiH.

Skup u Sarajevu okupio je predstavnike domaćih zakonodavnih i izvršnih vlasti, međunarodne zajednice, nevladinog sektora te goste iz Srbije i Hrvatske.

Konferencija je organizovana uz podršku britanskog Odjeljenja za međunarodni razvoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE