• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kacin: Ukidanje viza moguće od 2010.

BiH može dobiti liberalizaciju viznog režima od početka naredne godine, izjavio Jeklo Kacin.

 Kacin: Ukidanje viza moguće od 2010. Izvor: MONDO

Poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je danas da BiH može dobiti liberalizaciju viznog režima od početka naredne godine zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ukoliko na vrijeme odluči da ispuni preostale obaveze iz ''mape puta''.

Kacin je istakao da nije potrebno čekati na sljedeći paket za liberalizaciju viznog režima, već je to moguće učiniti veoma brzo, ukoliko se stvori veće povjerenje između entiteta u BiH, i svih nadležnih službi u procesu liberalizacije.

''Poručio bih BiH da u sljedećim danima prije nego što Evropska komisija objavi svoje odluke o ukidanju viznog režima za neke zemlje zapadnog Balkana, popravi svoj imidž sa konkretnim izjavama o rokovima do kada je spremna ispuniti uslove, i daljim ispunjavanjem obaveza na tom putu'', rekao je Kacin nakon sastanka sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Kacin je naglasio da želi da ohrabri sve organe BiH koji učestvuju na tom putu, rekavši da BiH ''može sve kada joj voda stigne do grla, ali da do tada ima zezanja, odugovlačenja i neprofesionalnosti''.

Predsjedavajući Komisije Halid Genjac istakao je da ih je Kacin ohrabrio u nastojanjima da BiH uloži dodatni napor i ispuni preostale uslove, dodavši da bi BiH u septembru mogla dobiti ''uslovnu liberalizaciju'', ako bi se utvrdio rok do kada bi bili ispunjeni preostali uslovi za potpunu liberalizaciju.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović ocijenio je da je sastanak bio veoma iskren i otvoren, napomenuvši da institucije u BiH moraju postati ozbiljnije, te više doprinijeti na putu evropskih integracija.

Kacin je članovima Komisije predstavio najnovija dešavanja u Evropskom parlamentu nakon izbora novog saziva parlamenta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE