• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj: Diskrimincija BiH

Odluka EK o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i BiH, postavlja nove barijere u regionu, smatra Sven Alkalaj.

 Alkalaj: Diskrimincija BiH Izvor: MONDO


Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj izrazio je danas nezadovoljstvo najavljenom odlukom Evropske komisije da preporuči viznu liberalizaciju sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali ne i Bosnom i Hercegovinom rekavši da ona dovodi u neravnopravan položaj Bošnjake.

"Radi se o odluci koja postavlja nove barijere u regionu, stavljajući određene narode u BiH u podređeni položaj", izjavio je Alkalaj na marginama Kroacija samita u Dubrovniku.

On je objasnio da pomenuta odluka stvara "geto" za Bošnjake čineći od njih "građane drugog reda", prenijela je  Fena.

BiH će nastaviti napore da ispuni potrebne uslove za liberalizaciju viznog režima, napomenuo je Alkalaj izrazivši očekivanje da će EU to imati u vidu.

"Mi ćemo to sigurno završiti u narednih par mjeseci, tako da ipak očekujem da će EU intenzivno pratiti naša nastojanja i reforme, te do kraja godine donijeti odluku da se i BiH nađe među zemljama koje su dobile bezvizni režim", rekao je on.

Alkalaj je naveo da su na "Kroacija samitu" i predstavnici nekih velikih zemalja osudili ovu odluku kao diskriminatorsku.

Odluku Evropske komisije na Kroacija samitu posebno je kritikovala Doris Pak, šef delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu, podsjetila je Fena.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE