• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prudska trojka" o mapi za bezvizni režim

Na sastanku "prudske trojke" u Dubrovniku uspostavljena mapa na osnovu koje bi mogla biti ubrzana evroatlantska integracija BiH.

 "Prudska trojka" o mapi za bezvizni režim Izvor: MONDO

''Smatram da je ta mapa prihvatljiva za sve, jer otvara mogućnost rješavanja pitanja viznog režima za građane BiH", rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka kojem su prisustvovali i lideri SDA i HDZ BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović, zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Dodik očekuje da bi poslije prve, negativne ocjene iz Brisela, veoma brzo mogla doći druga, pozitivna ocjena Evropske komisije za BiH i da bi polovinom sljedeće godine građani BiH mogli da putuju u Evropu bez viza.

Prema njegovim riječima, Bilt i Štajnberg sa saradnicima pružili su podršku prudskom procesu i dogovoru domaćih lidera u okviru BiH.

''Mislim da je jasno da se preferira domaći razgovor i konsenzus, te da u tom pogledu postoji spremnost za njihovu podršku'', dodao je Dodik.

Dodik smatra da ove razgovore treba zadržati u okviru ''prudske trojke'' i da treba tražiti saglasnost za rješenja do kojih dođu on, Tihić i Čović.

Lider SNSD-a kaže da je razumljivo što Tihić ima određene probleme u vezi sa podrškom njegovim prijedlozima, prije svega u okviru bošnjačke političke scene.

Dodik je potvrdio da je na sastanku bilo riječi i o ekonomskim pitanjima u BiH, pri čemu su američki i evropski zvaničnici upozorili da dolaze još teži mjeseci u ekonomskom smislu, i to ne samo za nas već i za region, Evropu i svijet.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se tokom susreta sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom i ministrom inostranih poslova Švedske Karlom Biltom u Dubrovniku založio za što brži prijem BiH u NATO, jer bi to relaksiralo bezbjednosna razmišljanja unutar države.

"Bilt i Štajnberg pokazali su spremnost da nam pomognu da procese koje smo započeli što prije okončamo i privedemo kraju", rekao je Čović.

Nakon sastanka u Dubrovniku u predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić izjavio je da "prudska trojka" nema kapacitet za nastavak reformi u BiH.

"Moj stav na sastanku sa (ministrom inostranih poslova Švedske) Karlom Biltom i (zamjenikom američkog državnog sekreta) Džejmsom Štajnbergom bio je da prudska trojka nema kapacitet za rješavanje svih pitanja, i da joj treba da se pridruže predstavnici drugih stranaka. Ali o tome nismo mogli postići konsenzus'', rekao je Tihić novinarima u Dubrovniku.

Tihić smatra da bi u nastavku prudskog procesa trebalo da se pojave najmanje po još jedan politički lider iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''Optimalno rješenje, ipak, mislim da su osmorica lidera. To, doduše, otežava dogovor, ali zato olakšava njegovo provođenje. Daleko je teže kad trojica rade, a petorica napadaju'', kaže Tihić.

Tihić smatra da je ustavna reforma ključ svih problema, kao i odlazak OHR-a, što je, dodao je on, u vezi sa ustavnom reformom.

Sastanak "prudske trojke" i zvaničnika SAD i EU održan je na marginama "Kroacija samita", koji je juče počeo u Dubrovniku.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE