• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanredno obraćanje Koštunice

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica održaće u subotu vanrednu konferenciju za novinare zbog krize vladajuće koalicije.

 Vanredno obraćanje Koštunice  Izvor: MONDO

Vladajuća koalicija u Srbiji je prethodnih dana u dubokoj krizi zbog neslaganja oko odnosa prema evropskim integracijama i Kosovu i Metohiji.

Demokratska stranka Srbije (DSS), premijera Vojislava Koštunice najavila je da će u skupštini podržati predlog rezolucije Srpske radikalne stranke (SRS), u kojoj parlament poziva EU da "jasno i nedvosmisleno" potvrdi celovitost državne teritorije Srbije, kao uslov za nastavak pregovora o pridruzivanju Srbije Evropskoj uniji".

Demokratska stranka (DS) i G17 plus, koalicioni patneri DSS-a u Vladi Srbije saopštili su da neće podržati tu rezoluciju, navodeći da njen cilj nije odbrana Kosova i Metohije, već zaustavljanje evropskih inegracija.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica je u petak izjavio da više nema poverenja u koalicione partnere da se iskreno bore za očuvanje Kosova, čime je potvrdio da je sukob u Vladi Srbije eskalirao.

Šefica poslaničke grupe DS Nada Kolundžija izjavila je da su vanredni izbori rešenje, ukoliko se promeni cilj vladajuće koalicije o ubrzanim evropskim integracijama.

Dok ministar za infrastukturu i lider Nove Srbije Velimir Ilić smatra da je izlaz iz krize smena ministra ekonomije i predsednika G17 plus Mlađana Dinkića, G17 tvrdi da se problem može rešiti izborima.

Dubravka Filipovski, stranačka koleginica Velimira Ilića, takođe smatra da je jedno od rešenja raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ona, međutim, nije isključila ni mogućnost formiranja nove parlamentarne većine.

SRS nije se eksplicitno izjasnila da li je za nove izbore ili je spremna da formira novu vladajuću većinu, sa DSS.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić pozvao je članice vladajuće koalicije da istupe iz vlade ukoliko ne mogu da se dogovore o budućnosti države.

Liberalno demokratska partija (LDP) već duže vreme insistira na vanrednim parlamentranim izborima zbog blokade procesa evropskih integracija.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić zauzeo se za formiranje vlade nacionalnog jedinstva u koju bi ušle stranke koje dele slične poglede na pitanja nacionalne politike.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE