• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tužilaštvo da ispita autentičnost snimka"

Autori mondo.ba Autori SRNA

SDS, PDP, NDP i SRS pozvali Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da istraži autentičnost audio materijala na kome navodno međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" poslanika

 "Tužilaštvo da ispita autentičnost snimka" Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Član Predsjedništva PDP-a Miroslav Brčkalo pozvao je danas Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da istraži autentičnost audio materijala na kome navodno međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" poslanika.

Brčkalo je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu naveo da audio materijal "ukazuje da koalicija predvođena SNSD-om još nije obezbijedila većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske".

"Interesantno će biti reagovanje ljudi čija se imena pominju na ovom snimku, u prvom redu (predsjednika NS-a) Adama Šukala i predstavnika njegove stranke", rekao je Brčkalo.

On je naveo da je "interesantan" i način na koji je audio materijal dospio u javnost, te da se postavlja pitanje da li se to dogodilo "slučajno ili je riječ o unutarstranačkom obračunu u SNSD-u, kako bi se neko riješio konkurencije".

"Imamo neke informacije koje nisu provjerene, ali činjenica je da ćemo pratiti situaciju i na vrijeme obavijestiti javnost", rekao je Brčkalo.

On je dodao da vjeruje da je audio materijal autentičan, navodeći da je PDP "spreman da se izvini ukoliko se ispostavi da je riječ o lažnom snimku".

SDS: AUDIO MATERIJAL TEST ZA ISTRAŽNE ORGANE

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević vjeruje u autentičnost audio materijala na kome navodno premijer Republike Srpske i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" poslanika, a koji, kako je navela, pokazuje da i u SNSD-u postoje časni političari koji su ogorčeni korupcijom.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, Pandurevićeva je navela da se ovim slučajem testira spremnost istražnih institucija za borbu protiv korupcije.

Ona je istakla da SDS od policije i tužilaštva očekuje hitnu istragu, te da "utvrde činjenice, podignu optužnice i uhapse aktere" ovog slučaja, kako bi prije formiranja vlasti spriječili da "korumpirani političari uđu u vlast".

"Politička korupcija je početak i esencija svake druge korupcije", rekla je Pandurevićeva, optuživši SNSD da pokušava da "pokrade izbornu volju građana Srpske".

Komentarišući jučerašnji sastanak čelnika HDZ-a i SDA u Mostaru, ona je rekla da je SDS uvjeren da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović pragmatičan čovjek, da će donijeti pragmatičnu odluku u interesu hrvatskog naroda i biti dio Savjeta ministara BiH, u kojem će "sasvim sigurno biti i Savez za promjene".

SRS: TUŽILAŠTVA DA POKRENU ISTRAGU

Srpska radikalna stranka (SRS) Republike Srpske pozvala je Specijalno tužilaštvo Srpske i Tužilaštvo BiH da pokrenu istragu povodom audio materijala na kome navodno međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" poslanika.

Radikali poručuju da nadležni organi moraju istražiti da li je i kojim poslanicima nuđen novac, te ističu da je riječ o teškom krivičnom djelu ukoliko je audio materijal autentičan.

"Ukoliko nadležni organi ne bi stali u kraj ovakvim kriminalnim namjerama, pojavila bi se mogućnost da skupštinsku većinu formiraju kupljeni poslanici", upozoravaju iz SRS Srpske.

SRS smatra da formiranje skupštinske većine, na osnovu izbornih rezultata i u skladu sa zakonom, mora predstavljati volju građana manifestovanu na biralištima, a da bi sve drugo predstavljalo teški kriminal.

Radikali u saopštenju ističu da je vrijeđanje poslanika, i "odnos prema njima kao prema robi koja ima cijenu", do sada u javnosti najveća "uvreda i poniženje institucijama Republike Srpske".

NDP: INSTITUCIJE SISTEMA DA "STVAR ISTRAŽE DO KRAJA"

Narodni demokratski pokret (NDP) insistira da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH provjeri navode iz audio materijala na kome navodno predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović govori o "kupovini" poslanika.

NDP ističe da ne sumnja u autentičnost ovog audio materijala i smatra da bi, ukoliko je tačno ono što je rečeno u vezi sa "kupovinom" mandata, "cijela demokratska javnost Srpske, a prije svih sudovi, tužilaštva i policija već morali biti 'na nogama" i istraživati ovaj slučaj.

U saopštenju ove stranke dodaje se da u narednim danima ostaje da se vidi hoće li nadležni organi pokazati spremnost da istraže ovakve navode.

U NDP-u smatraju da je ovo prilika za institucije sistema da "stvar istraže do kraja", navodeći da će u suprotnom ostati "još veća mrlja" na cjelokupnom izbornom procesu i postizbornim kombinatorikama.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Pitajte Bakira Izetbegovic je li snimak autentican

Gz

Ma sta hoce ovi iz PDP-a upravljaju sa SDS-om pa sad pokusavaju na sve nacine preuzeti vlast i u RS-u..taman bi trebalo da ui vladate sa svojih 7 mandata

MONDO REPORTAŽE