• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meron u posjeti BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron boravi u radnoj posjeti BiH.

Portparol Tribunala Magdalena Spalinska ranije je najavila da će se Meron sastati sa žrtvama sukoba iz devedeetih godina (20 vijeka) i posjetiti Čelebiće, Uzdol i Sarajevo, gdje su u tom periodu počinjeni zločini nad Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.

Tokom posjete Sarajevu, Meron će se sastati sa predsjednikom Suda BiH Meddžidom Kreso i zamjenikom visokog predstavnika u BiH Davidom Robinsonom, a posjetiće i jednu srednju školu gdje će se sastati sa učenicima i nastavnicima uključenim u projekat "Autrič programa" namijenjenog mladima.

Spalinska je podsjetila da je ovo druga posjeta Merona BiH tokom njegovog sadašnjeg mandata.

"Pomirenje nije zadatak Haškog suda"

Pomirenje na Balkanu je zadatak državnika, a ne Međunarodnog krivičnog suda iako on ima ulogu u tom procesu, poručio je juče sudija Haškog tribunala Teodor Meron, u odgovoru na pismo predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je kritikovao odluku suda da na slobodu, bez ikakvih uslova, pusti lidera radikala Vojislava Šešelja.

Američki sudija, takođe je napisao da će presuda u ovom slučaju biti donijeta u najkraćem mogućem roku, odmah poslije jula 2015. godine.

"Iako shvatam vašu zabrinutost zbog privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja i mogućeg uticaja tog događaja na proces pomirenja na Balkanu, kao i uloge Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u tom procesu, uvijek sam smatrao da političari, vjerski i ostali lokalni lideri, unutar svojih društava moraju biti ti koji će ubrzati taj proces”, napisao je Meron Josipoviću.

Josipović je svoje nezadovoljstvo zbog puštanja Šešelja na slobodu, izrazio u pismu od 17. novembra, poslatom predsjedniku Haškog suda.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE