• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sednica vlade u ponedeljak tačno u podne

U ponedeljak u podne sednica Vlade o predlog odluke o raspuštanju Narodne Skupštine Srbije i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 Sednica vlade u ponedeljak tačno u podne Izvor: MONDO

Predsednik Vlade Srbije zakazao je za ponedeljak u podne sednicu Vlade na čijem dnevnom redu je Predlog odluke o raspuštanju Narodne Skupštine Srbije i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj, saopšteno je iz vlade.

Premijer Vojislav Koštunica najavio je u subotu da će predložiti Vladi da utvrdi obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti parlament zato što Vlada Srbije više nema jedinstvenu politiku po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je u subotu uveče da uvažava stav premijera da više nije u mogućnosti da vodi Vladu Srbije i najavio da će, kada dobije odluku Vlade, raspisati izbore u skladu sa ustavnim ovlašćenjima.

"Ne slažem se sa ocenom da Vlada Srbije nema jedinstvenu državnu politiku prema Kosovu u sastavu Srbije", izjavio je Tadić i ponovio da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da je ustavna obaveza parlamenta, Vlade i predsednika Republike da brani teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt ocenio je u nedelju u Prištini da će građani Srbije na vanrednim parlamentarnim izborima imati mogućnost da biraju između integracije u Evropsku uniju i samoizolacije.

On je nakon posete Kosovu na konferenciji za novinare istakao da rezultat izbora u Srbiji neće uticati na Kosovo, ali će uticati na evropsku budućnost Srbije i dodao da su izbori važni za ceo region.

"Ako se ne završi ovaj period tokom kojeg je Srbija klizila u samoizolaciju to neće biti dobro ni za stabilnost regiona", naveo je on i izrazio uverenje da će Srbija nastaviti evropski put.

Zamenik privremenog predsednika kosovske vlade Hajredin Kući ocenio je da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, koji će najverovatnije biti održani 11. maja, predstavljaju priliku da Srbija krene ka budućnosti "a ne da se vrati u devedesete godine".

"Vlada Kosova je zainteresovana za dobrosusedske odnose i saradnju sa svim zemljama regiona, naravno i sa Srbijom. Za Vladu Kosova je važno da Srbija ima prozapadnu vladu spremnu da sarađuje sa Kosovom", rekao je Kući, a prenosi Si-En-En (CNN).

Kući je rekao da očekuje da će "nove vlasti u Srbiji uspostaviti punu saradnju sa Kosovom na ravnopravnim osnovama".

"Istorijski događaji i važne odluke koje smo mi preduzimali na Kosovu uvek su uticali na demokratizaciju Srbije", izjavio je u nedelju premijer Kosova Hašim Tači.

"I 1999. godine, kada smo udaljili vojsku, policiju i administraciju Srbije iz Kosova, počeo je pad (Slobodana) Miloševića. Sada sa nezavišnošću Kosova pao je (Vojislav) Koštunica. Jednostavno, pala je prošlost, mentalitet prošlosti u Srbiji. Želimo da verujemo da će tako biti", rekao Tači.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE