• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cvijanovićeva ogorčena na pojedine ministre"

Autor mondo.ba

Premijerka ogorčena ponašanjem ministara iz DNS i SP. Na sjednici vrha SNSD Cvijanovićeva kazala da vlada u ovakvom sastavu može trajati najviše 12 mjeseci. Nije isključena mogućnost stvaranja velike koalicije SNSD i SDS, piše "EuroBlic"

Poslije podjele ministarskih resora u Vladi na red su došle fotelje u javnim  preduzećima i ustanovama, zatim pomoćnici ministara i načelnici Odjeljenja u Vladi RS.

Prema zvaničnom koalicionom dogovoru, SNSD-u bi trebalo da pripadne 65 odsto, DNS-u 20, a socijalistima 15 odsto funkcija, što u brojkama iznosi oko 130 pozicija za najjaču partiju, DNS-u 40 i socijalistima 30, piše "EuroBlic".

Izvor lista iz vladajuće stranke tvrdi da se koalicioni partneri trenutno najviše sukobljavaju oko podjele pozicija u elektro-energetskom sektoru. Po njegovim tvrdnjama, socijalisti i DNS su bacili oko na TE “Ugljevik” , “Elektrohercegovinu”, “Elektrodistribuciju” Pale i “Hidroelektranu” Bočac, kojima su do sada rukovodili SNSD-ovci.

Za sada je jedino sigurno da će socijalisti u toj raspodjeli dobiti “Elektrohercegovinu”, a da će SNSD zadržati vodeću poziciju u “Elektroprivredi RS” i da će na njenom čelu, još oko godinu dana, do odlaska u penziju ostati Branislava Milekić. Nju će, gotovo je sigurno, naslijediti predsjednik trebinjskog SNSD-a Luka Petrović.

Po saznanjima “EuroBlica” o podjeli pozicija u RS, razgovaralo se i na preksinoćnjoj sjednici Izvršnog odbora SNSD-a.

Izvori lista tvrde, da predsjednik stranke Milorad Dodik nije otkrivao previše detalja iz svojih pregovora sa Markom Pavićem i Petrom Đokićem, obećavajući saradnicima da će više informacija imati poslije novog kruga razgovora koji se očekuju do kraja sedmice.

Međutim, pregovore oko podjele funkcija sa socijalistima i DNS-om moglo bi da zakomplikuje otvoreno nezadovoljstvo vrha SNSD-a sa svojim koalicionim partnerima, na šta je posebno na sjednici Izvršnog odbora ukazala premijerka RS Željka Cvijanović.

VELIKA KOALICIJA?

Izvori lista iz političkih krugova u RS ne isključuju mogućnost stvaranja velike koalicije SNSD-a i SDS-a do kraja ovog četvorogodišnjeg mandata. Mišljenje je da obe strane imaju dobru kadrovsku bazu, za razliku od DNS-a i socijalista, koji u svim dosadašnjim kombinacijama nisu ponudili kadrove dorasle u poslu koji im je povjeren. Toj koaliciji se najviše suprotstavlja Mladen Bosić, pa se s nestrpljenjem očekuje skupština SDS-a u maju, na kojoj se očekuje smjena Bosića sa čela ove stranke.

“Ona je ogorčena ponašanjem ministara i poslanika iz DNS-a i SP-a, koji uglavnom ćute kada treba da se brane zajednički stavovi, posebno u Narodnoj skupštini RS. S druge strane, ukazala je, upravo socijalisti i DNS su prvi u redu kada treba pokupiti pohvale za nešto što je dobro urađeno. Čak je rekla da aktuelna Vlada u ovakvom sastavu nema šanse da izgura četvorogodišnji mandat. Njena procjena je da ovakva Vlada može da traje najviše godinu dana”, tvrdi izvor ”EuroBlica”.

Sagovornici lista iz vrha SNSD-a otkrivaju da je sjednica Izvršnog odbora stranke protekla u prilično neuglađenoj atmosferi, jer je predsjednika stranke Milorada Dodika razljutilo odsustvo čak 10 članova IO, a posebno potpredsjednika Igora Radojičića, koji nedolazak nije ničim obrazložio.

Poznato je da je on od oktobarskih izbora izbjegava stranku i javnost, a njegov jedini javni istup bio je na tviteru, kada je podržao analizu stanja u SNSD-u koju je u blogu iznio bivši izvršni sekretar stranke Rajko Vasić, koja je odjeknula kao bomba u političkoj javnosti RS. Od tada je Radojičić postao za opoziciju simbol otpora Miloradu Dodiku, piše "EuroBlic".

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

loš tekst

Prema mom mišljenju jako loš tekst Euro blica sa puno paušalnih tvrdnji i netačnosti. Koalicija SNSD - SDS nema šanse i to svi znamo ali očigledno neko iz SDS je naručio takvo pisanje. Radojičić se itekako pojavljivao u medijima pa skoro i na sjednici GrO kada je lijepo objasni da se mediji svađaju sami sa sobom i izmišljaju afere i da njega ne zanima ništa od tih priča ali to naravno ovdje nije navedeno.

ФКБ

@loš tekst Можда им је Васковић био извор.

MONDO REPORTAŽE