• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federika Mogerini sutra u Sarajevu

Autori mondo.ba Autori Agencije

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbijednost i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini doputovaće sutra u Sarajevo.

Kako je saopšteno iz Službe za spoljne poslove EU, na čijem je čelu Mogerini, posjeta dolazi u vrijeme "kada se BiH priprema da krene naprijed na svom putu integrisanja u EU".

Visoka predstavnica EU će se u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima oba doma državnog parlamenta BiH, te sa čelnim ljudima dva entiteta u BiH - Federacije BiH i Republike Srpske.

Mogerini je u izjavi pred dolazak u BiH podsjetila da je Evropska unija u decembru prošle godine prihvatila novu inicijativu za BIH.

"Predsjedništvo BiH je usaglasilo tekst izjave kojom se osigurava nepovratna obaveza sprovođenja reformi u okvirima procesa pristupanja EU. Izjavu su potpisali lideri 14 političkih partija zastupljenih u Parlamentu BiH i razmotriće je Parlament BiH 23. februara", navodi se
u saopštenju iz kabineta evropske predstavnice.

Ona je zakjučila da "BiH i njeni građani, zaslužuju bliže veze s EU i pogodnosti koje će taj proces donijeti".

"Reforme koje su povezane s članstvom u EU pomoći će u rješavanju krhke socio - ekonomske situacije, povećati broj radnih mjesta i priliv investicija", saopštila je Mogerini i dodala da će "podrška Parlamenta BiH ovom procesu otvoriti put za EU da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je danas medijima u Sarajevu da je dolazak evropske predstavnice "dobar znak".

Ivanić je ocijenio da njen dolazak, drugi put tokom protekla dva i po mjeseca, pokazuje da je "EU ozbiljna u svojim namjerama prema BiH".

"Na nama je da uradimo konkretne reforme, formiramo vlasti i zajedno sjednemo i napravimo programsku platformu za naredne četiri godine. Želja Predsjedništva BiH je da na kraju ovog mandata dobijemo kandidatski status u EU", kazao je Ivanić u Sarajevu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sarajevo

U rastrojenoj zemlji, u kojoj je Dodik Visoki predstavnik, visociji od svakog Medjunarodnog EU faktora, i daleko je iznad formalnog predstavnika Incka, Sizifovski posao je raditi na bilo kakvim reformama.

MONDO REPORTAŽE