• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smijenjeni izvršni direktori u Kosmosu

Autor mondo.ba

Nadzorni odbor Vazduhoplovno-remontnog zavoda "Kosmos" iz Banjaluke smijenio je u petak trojicu vršilaca dužnosti izvršnih direktora u ovom preduzeću

Nadzorni odbor Vazduhoplovno-remontnog zavoda "Kosmos" iz Banjaluke smijenio je u petak trojicu vršilaca dužnosti izvršnih direktora u ovom preduzeću, a iduće sedmice trebalo bi da bude raspisan konkurs za izbor kompletne nove uprave, piše "Glas Srpske".

Na prijedlog Vlade RS smijenjeni su v.d. direktora za tehnička pitanja Grujo Bogojević, za ekonomska pitanja Žarko Bovan i za pravna pitanja Milka Kecman.

Za novog v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja imenovan je Ranko Mirošljević, za ekonomska Nataša Peulić, dok je fotelja izvršnog direktora za pravna pitanja ostala prazna. Nadzorni odbor je zadužio direktora "Kosmosa" Dragana Ilića da obezbijedi uslove za nesmetano obavljanje poslova do imenovanja novog v. d izvršnog direktora za pravna pitanja.

Predsjednik Nadzornog odbora Sretenija Mirošljević rekao je "Glasu Srpske" da je odluka donesena zbog teškog stanja u "Kosmosu" i u konsultacijama sa Ministarstvom industrije, energetike i razvoja i Vladom RS.

"Donijeli smo i odluku o raspisivanju konkursa za izbor kompletne uprave "Kosmosa". Konkurs bi trebalo da bude raspisan u toku iduće sedmice", kazao je Mirošljević.

On je istakao da su radnici "Kosmosa" i dalje u štrajku, ali je izrazio nadu da bi on uskoro mogao da bude obustavljen.

"Problem je što još nije obezbijeđen novac za isplatu plate koju su tražili, ali očekujemo da bi to vrlo brzo moglo da bude riješeno", naglasio je Mirošljević.

Predsjednik Sindikalne organizacije preduzeća "Kosmos", koja okuplja više od polovine radnika koji su u štrajku, Željko Nikolić kazao je da su zadovoljni odlukom Nadzornog odbora, ali da i dalje ostaju u štrajku. On je otvorio mogućnost da od ponedjeljka obezbijede minimum procesa rada kako ne bi ugrozili postojeće ugovore.

"Kada dobijemo platu, nastavićemo da pregovaramo o drugim zahtjevima, a oni se, prije svega, odnose na pitanje zdravstvenog i penzionog osiguranja. Zadovoljni smo odlukom Nadzornog odbora, jer je jedan od naših zahtjeva bila i smjena kompletne uprave. Očekujemo da će konkurs za izbor nove uprave biti raspisan u najkraćem periodu", kazao je Nikolić.

Radnici "Kosmosa" započeli su štrajk 22. decembra 2014. godine nakon što je niz plata koje im preduzeće duguje produžen na 14. Doprinosi za penzijsko-invalidsku zaštitu im nisu uplaćeni za oko sedam godina, a zdravstveno osiguranje od aprila prošle godine.
Inspektorat

Inspektorat RS je prilikom vanredne kontrole u "Kosmosu" 19. februara zabranio rad ovom preduzeću jer su utvrdili da je 26 zaposlenih prebačeno na nova radna mjesta, a da pri tom nisu obučeni za taj posao. Pored toga, inspektorima nije dostavljen na uvid dokaz o pregledu mašina za rad. Inspektorat je u srijedu ukinuo zabranu nakon što je uprava preduzeća otklonila nedostatke.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE