• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolinda: Posjetom BiH šaljemo poruku prijateljstva

Autori mondo.ba Autori Agencije

Suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH ključni su uslovi za svaki oblik podrške i institucionalne saradnje međunarodne zajednice, odnosno SAD, EU, pa i Hrvatske, prema BiH, izjavila je u Sarajevu predsjednica Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem kazala da je njena delegacija u Sarajevo doputovala vozilima zato što je htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu.

"Danas smo u Sarajevo došli vozilima zato što sam htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu. Svrha moje današnje posjete je poslati poruku prijateljstva, dobrosusjedstva i saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Temelj mog odnosa prema Bosni i Hercegovini je apsolutno poštivanje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Isto tako, apsolutno poštivanje potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, u BiH, ali isto tako, vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju jednom od tri naroda", poručila je hrvatska predsjednica koja boravi u jednodnevnoj posjeti BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da su Hrvatska i BiH dvije istinski prijateljske zemlje koje imaju dugu zajedničku granicu.

"BiH je u Hrvatskoj uvijek imala iskrenog prijatelja koji joj je uvijek pomagao, i mislim da smo danas imali vrlo iskrene razgovore", kazao je Ivanić.

On je dodao da mu je drago što je hrvatska predsjednica odabrala BiH za svoju prvu posjetu, dodavši kako to ukazuje na činjenicu koliko BiH znači Hrvatskoj.


Prvu zvaničnu posjetu BiH nakon stupanja na funkciju predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović započela je danas u Sarajevu susretom sa članovima Predsjedništva BiH. Grabar Kitarović je ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše državničke počasti dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Svečanom dočeku ispred zgrade Predsjedništva BiH bili su prisutni i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Nakon bilateralnog sastanka zvaničnih delegacija BiH i Hrvatske, i konferencije za novinare u Predsjedništvu BiH, Kitarovićeva će se sastati sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto, Mladenom Bosićem, Barišom Čolakom, Ognjenom Tadićem i Safetom Softićem. Planiran je i njen razgovor sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Iz kabineta predsjednika Hrvatske saopšteno je ranije da Kitarovićeva ovom posjetom želi simbolično da podrži put BiH ka EU i doprinese ravnopravnosti Hrvata koji žive u BiH.

Ona je ranije rekla da je za prvu posjetu u svojstvu predsjednika Hrvatske izabrala upravo BiH, jer je Hrvatska zainteresovana za stabilnost BiH, najprije, za "konstitutivnu ravnopravnost sva tri naroda" i za ulazak BiH u EU i Nato.

"Podržaćemo hrvatski narod u BiH, da konačno postanu jednakopravni s ostala dva naroda, jer bez Hrvata, nema ni BiH", izjavila je Grabar Kitarović u jednom od prvih javnih obraćanja nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 11. januara. Njen protivnik u drugom krugu izbora bio je dotadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

...
Izvor: YouTube


Kolinda Grabar Kitarović je zvanično inaugurisana je za novu predsjednicu Hrvatske na ceremoniji u Zagrebu 15. februara ove godine. Svečanosti je prisustvovalo devet predsjednika država, jedan premijer, četiri predsjednika parlamenta, šest ministara, odnosno ukupno 88 stranih delegacija.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radowan

Linda-iluminati pajac

MONDO REPORTAŽE