• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Gradišci opet bez primopredaje dužnosti

Autor SRNA

U Gradišci, ni nakon drugog današnjeg sastanka, nije izvršena primopredaja dužnosti između aktuelnog predsjednika Skupštine opštine (SO) Radislava Dončića i Uroša Grahovca.

Grahovca je 17 odbornika (nove skupštinske većine) izabralo za predsjednika lokalnog parlamenta na vanrednoj sjednici 23. februara.

On kaže da, uprkos tome što je MUP Srpske bio spreman da asistira u ovom postupku, nije želio da danas preuzme dužnost predsjednika prisilnim putem, jer sa Dončićem nije postignut dogovor o primopredaji.

"Ostavili smo mogućnost da u narednih dan-dva pokušamo postići dogovor na demokratski način. Ako se to ne dogodi, moraćemo ovaj proces završiti mjerama prisile, koje nisu najpopularnije", rekao je Grahovac.

On je dodao da je Dončiću, na današnjem drugom sastanku, predočeno mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, prema kojem odluka načelnika opštine (Zorana Latinovića) o suspenziji odluka sa četvrte vanredne sjednice SO nije legalna, s obzirom na to da je načelnik imao pravo samo da podnese inicijativu za ocjenu legalnosti tih odluka.

Advokat Darko Kremenović, pravni zastupnik aktuelnog predsjednika SO Gradiška Radislava Dončića, kaže da mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave nema obavezujuću pravnu snagu, jer nema izreke dispozitiva šta bi se to moglo izvršiti.

"To je samo stav Ministarstva, koji mi još nismo službeno zaprimili. Kada dobijemo to mišljenje, moći ćemo da se izjasnimo, ali bez obzira šta u njemu piše, ono se ne može izvršiti pod prinudom i uz asistenciju policije", kaže Kremenović.

Dončić je rekao novinarima da je spreman na pregovore, da bi se izašlo iz trenutne situacije.

"U ovom procesu moja krivica je najmanja. Druga strana nije poslušala moje savjete da ispoštuje Poslovnik Skupštine prilikom sazivanja sporne sjednice, što je uzrokovalo sva ova dešavanja", tvrdi Dončić.

On je rekao da je činjenica da je na drugoj strani skupštinska većina od 17 odbornika, ali da su napravili propuste kod verifikacije većine, dodavši da je to "njihov problem".

Dva najavljena današnja sastanka o primopredaji, zakazana za 9.00 i 12.00 časova, zaokupila su pažnju brojnih novinara, ali i nekoliko desetina građana, koji su se oko podne okupili u blizini zgrade opštine, iščekujući epilog sastanka.

Novu skupštinsku većinu u gradiškom parlamentu čini 10 odbornika SNSD-a, dva DNS-a, jedan odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak" i četiri nezavisna odbornika koji su istupili iz odborničkog kluba SDS-a.

Nova skupštinska većina je na četvrtoj vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta 23. februara izabrala Uroša Grahovca za novog predsjednika Skupštine, a načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović suspendovao je pravno dejstvo svih odluka koje je nova skupštinska većina usvojila na ovoj sjednici.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE