• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici SNSD-a ponovo napustili sjednicu

Autor SRNA

Poslanici SNSD-a i poslanik DNS-a napustili su današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni ovaj put nije podržan njihov zahtjev o razrješenju dužnosti predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića.

 Poslanici SNSD-a ponovo napustili sjednicu Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac zatražio je u ime Kluba uvrštavanje u dnevni red odluke o razrješenju Džaferovića, navodeći da postoje ozbiljne optužbe i obimna dokumentacija dostavljena Tužilaštvu BiH iz kojih proizilazi ozbiljna sumnja da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

"Nova tačka predlaže se zbog neophodnosti da Predstavnički dom razmatra ovo veoma važno pitanje", rekao je Košarac i podsjetio da tenutna poslanička većina nije dozvolila da se ova tačka nađe na prethodnim sjednicama.

On je istakao da je javnost BiH veoma zainteresovana za ovo pitanje, što dokazuje i otvoreno pismo o slučaju "DŽaferović" koje su uputili Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, "Veterani Srpske", Savez organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Savez logoraša, Udruženje žena žrtava rata Srpske i više desetina lokalnih udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Tačka je neophodna zbog postojanja ozbiljnih optužbi da DŽaferović u proteklom ratu nije spriječio, prijavio, niti kasnije procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH", dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu sve to, članovi Kluba SNSD-a smatraju da DŽaferović više ne može više predstavljati Predstavnički dom, odnosno biti predsjedavajući ovog doma niti član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U raspravi o predloženoj tački dnevnog reda poslanik SDP-a Denis Bećirović pozvao je Košarca da iz kolegijalnih razloga povuče ovaj zahtjev, ocijenivši da ovo nije metoda parlamentarne borbe primjerena parlamentarizmu 21. vijeka.

Odgovarajući Bećiroviću, poslanik Dušanka Majkić iz SNSD-a rekla je da parlamentarizam 21. vijeka podrazumijeva da svako ima pravo da predlaže, a da bi podrška uvrštavanju prijedloga ove tačke dnevnog reda omogućila Predstavničkom domu da se o njoj i izjasni.

"Kada ne uspijete da nešto stavite na dnevni red pa o tome raspravljate, to znači da nije 21. vijek", zaključila je Majkićeva.

Košarac je dodao da je legitimno pravo Kluba poslanika SNSD-a da iznosi svoje političko mišljenje i da zastupa stavove građana Srpske u parlamentu BiH.

"Radićemo ovo sve dok DŽaferović bude sjedio na funkciji predsjedavajućeg jer njegova uloga i sumnje u ratnu ulogu vrijeđaju interese Republike Srpske. Mi ćemo to raditi u kontinuitetu jer smatramo da je nedopustivo da nas na putu ka EU vodi neko ko ima ratnu prošlost", poručio je Košarac.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, uz poslanike SNSD-a, čini i jedan poslanik DNS-a.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

U cemu je problem imaju vecinu pa nek tacku stave na glasanje i konacno slucaj rijese

MONDO REPORTAŽE