• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Koalicija puca na finansijama

Autor mondo.ba

Pregovori o formiranju federalne vlade ponovo su u ćorsokaku, jer se čini da koalicioni partneri u Federaciji BiH ne mogu postići dogovor.

Ni Hrvatska demokratska zajednica, a ni Demokratska fronta ne odustaju od svojih zahtjeva, a ključni kamen spoticanja je što obje stranke žele Ministarstvo finansija FBiH, pišu Nezavisne.

Predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je danas u Sarajevu "da je krajnje vrijeme da se okonča priča o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, kako je rekao, na ovakav ili onakav način, jer nema smisla odlagati priču o Vijeću ministara i Vladi FBiH".

"Gospodin Čović i dužnosnici HDZ-a stalno ponavljaju da je njihov partner SDA, i ja to poštujem, to je njihov izbor. Mi smo u nedjelju imali dogovor sa Izetbegovićem i ostalo je da se SDA i HDZ dogovore kao partneri hoće li to realizovati ili neće. Ako neće da to realizuju, uvijek neko drugi može ući u tu većinu. Taj posao treba završiti", rekao je Komšić i  istakao da postoji dijametralno suprotna situacija od onoga što je potpisano i naveo kako su formirane vlade u USK, BPK te da sličnim putem ide i situacija u SBK.

"O čemu treba da razgovaramo? U utorak nas zovu da pregovaramo o dogovoru. Šta je tema? Nije kraj svijeta ako DF bude opozicija. Šta je tu problem", kaže Komšić.

Ponovio je da DF insistira na Ministarstvu finansija u Vladi FBiH.

"Ne desi li se to, Dodik i Čović će kroz sastav UO UIO i kroz Fiskalno vijeće kontrolisati cjelokupni finansijski krvotok ove zemlje. Ako je to SDA prihvatljivo, to je njihovo pravo. Nama to nije prihvatljivo. HDZ je dobio Ministarstvo finansija na državnom nivou. Zar ovo nije prihvatljivo rješenje", rekao je Komšić.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH, takođe je čvrstog stava i ponovila je  da Ministarstvo finansija FBiH treba pripasti HDZ BiH te da je to njihov stav od početka.

"HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a su apsolutni pobjednici unutar hrvatskog naroda, na tome temelje svoje zahtjeve i ne želimo reći da nam iko od stranaka treba nešto dati. Na osnovu povjerenja hrvatskih glasača smo temeljili naše zahtjeve, oni su jednostavni, ako imamo premijera iz drugog naroda, ministar finansija treba biti iz hrvatskog naroda i to treba pripasti HDZ BiH", kazala je Krišto.

Novinare je zanimalo da li je jedno od rješenja krize i da li u HDZ-u razmišljaju o tome da predsjednik FBiH Marinko Čavara razriješi oba doma Parlamenta FBiH.

"Prije svega, zašto ne bismo imali vlast, Vladu FBiH? Znamo da imamo obvezu i odgovornost. Što se tiče eventualnih poteza i raspuštanja Parlamenta, to su ustavne ovlasti predsjednika FBiH. Marinko Čavara jako dobro zna svoje ovlasti i on će u trenutku kada bude promišljao o svojim odlukama uvijek donositi odluke koje su dobre i u interesu svih naroda i građana u FBiH", dodala je Krišto.

Safet Softić, jedan od potpredsjednika SDA, danas nije bio optimističan u pogledu pregovora  koji se vode o formiranju  Vlade FBiH.

"Sve sam manje optimista. Nažalost, danas sam manje optimističan nego juče. Očigledno je da ćemo morati potražiti neki  izlaz", rekao je Softić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE