• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klizišta i dalje ugrožavaju domove

Autor mondo.ba

Kiša i snijeg, koji su u toku noći obilno padali na području opŠTine Čelić, doveli su do porasta nivoa rijeka Šibošnice, Gnjice i Čelićke rijeke.

Još uvijek se nivo vode zadržao u riječnom koritu ali najavljene padavine znatno mogu ugroziti stambene objekte u riječnom pojasu navedenih rijeka, saopšteno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite, prenose "Nezavisne novine".

Snijeg koji je u toku noći padao u visinskim dijelovima opštine, posebno u naseljima Sitari, Gornji Humci i Drijenča iziskivali su angažiranje zimske službe za održavanje puteva, odnosno čišćenje od snijega.

Lokalne putne komunikacije su oštećene na velikom broju mjesta što predstavlja problem odvijanja lokalnog saobraćaja. Lokalni putevi najviše oštećenja pretrpjeli su u naseljima Drijenča, Nahvioci, Sitari, Gornji i Donji Humci, Vražići i Čelić.

I dalje je najteža situacija na lokalnom putu Šibošnica-Drijenča-Obodnica-Tuzla koji je na nekoliko mjesta totalno uništen aktiviranjem klizišta te se saobraćaj odvija uz velike poteškoće.

Situacija s klizištima je veoma teška u MZ Čelić, u naselju Mahale i Džihani. Kominikacija regionalnim putem Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle-Tuzla i dalje je izuzetno otežana.

Jedinice civilne zaštite prate situaciju na terenu posebno stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini klizišta i erozivnih riječnih korita.

U opštini Teočak reaktivirano je staro klizište u Sniježnici koje je ugrozilo jedan pomoćni objekt i lokalni put.

U opštini Gradačac prijavljena su tri nova klizišta i to kizišta u Mrđiđama G. i Zelinji D. Klizišta ugrožavaju stambene objekte.

Klizište Mionica III, aktivirano je na poljoprivrednom zemljištu.

U opštini Kalesija prijavljeno je šest klizišta i to novo klizište u Dubnici, ugrožen je jedan stambeni objekt. Reaktivirano je klizište i Muratovićima, a ugroženo je osam stambenih objekata.

Selo Grablje bi moglo završiti u rijeci

U Željeznom Polju pokrenuto je novo klizište u selu Grablje zbog čeka je pet porodica evakuisano iz svojih domova. Haso Mandžuka, član kriznog štaba, istakao je za N1 da je trenutno na terenu te da je situacija ozbiljna. Očekuje se dolazak predstavnika Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, no nažalost, sredstava, a ni načina da se trenutno sanira klizišta - nema, javlja N1. Novo klizište nalazi se u blizini starih, pokrenutih u maju prošle godine, zbog čega prijeti opasnost da će osim 40-ak porodica u selu Grablje morati biti evakuisano i 300 domaćinstava iz drugih sela. "Organizovali smo se, na terenu smo i pratimo situaciju. Snijeg se počeo topiti i strahujemo da bi klizište moglo u rijeku povući cijelo selo", kazao je Mandžuka. Zbog padavina na cijelom području Željeznog Polja primjetni su odroni zemlje.

Reaktivirana su klizišta Hidani, Dubnica D., gdje je ugrožen jedan stambeni objek, Babajići, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt te Čivića Brdo, gdje su ugrožena dva stambena objekta.

U opštini Doboj-Istok, lokalna putna komunikacija ka povratničkom naselju Hodžići u MZ Stanić Rijeka je u dužini od oko 150 metara oštećena djelovanjem klizišta u toj mjeri da je promet gotovo u potpunosti onemogućen.

Pored ove, djelovanjem klizišta i odrona oštećene ili uništene su lokalne putne komunikacije u naseljima Brđani i Frkati kao i više nekategorisanih puteva izvan zona naseljenih mjesta.

Na području Livanjskog kantona svi putni pravci su prohodni. Otežano se saobraća na Kupreškoj visoravni gdje na kolovozu ima leda i mjestimično nanosa snijega, kao i na planinskom prijevoju Mliništa, gdje je zbog leda na kolovozu došlo do proklizavanja jednog kamiona pa se na tom dijelu puta prometuje otežano.

Snabdijevanje vodom i električnom energijom je uredno.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u opštini Stolac, nastavljaju se aktivnosti na uklanjanju iščupanih stabala, polomljenog drveća, crijepa, dijelova fasade i čišćenja korita rijeke Bregave.

Vodostaj rijeke Save je u laganom porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 8 sati iznosila je u Brodu 573 cm (pripremno stanje), juče 545 cm, Šamcu 422 cm (pripremno stanje), juče 418 cm te Orašju 672 cm (pripremno stanje), juče 674 cm.

Na podurčju opštine Doboj-Istok trenutno je pod vodom oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između rijeke Spreče i magistralnog puta M4.

Vodostaj rijeke Spreče u opštini Gračanica, na mjernom mjestu Karanovac, je u porastu. Jutros u 7 sati iznosi 349 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm). U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati vodostaj je veći za 30 cm.

Na području opšitne Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

U opšini Kalesija zbog visokog vodostaja ispod nadvožnjaka putna komunikacija Kalesija-Gojčin je u prekidu. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcem preko pružnog prelaza za Prnjavor.

Nova klizišta

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je Feni da je u mjestu Željezno Polje u opštini Žepče sinoć došlo do pomjeranja tla usljed čega je aktivirano novo klizište, a tri porodice su jutros evakuisane i zbrinute.

Pojasnio je da je jedna kuća na 20 metara od klizišta, dok su ostale dvije malo više udaljene od klizišta te iako nema vidljivih pukotina na kućama, porodice su zbog predostrožnosti evakuisane.

Da je klizište sinoć pokrenuto potvrdio je Feni i predsjedavajući Opšinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović naglasivši da se klizište nalazi u naselju Grablje koje nije većeg obima, ali je općinska i kantonalna uprava civilne zaštite o tome obaviještena.

''Predstavnici civilne zaštite izaći će na teren te napraviti procjenu da li klizište ugrožava još neke stambene jedinice. Teren oko tog klizišta s obje strane je stjenovit, ali komisija i stručnjaci će procijeniti o kakvom se klizištu radi ''kazao je Jusufović.

Pojašnjava da se radi o novom klizištu koje nije bilo pokrenuto nakon prošlogodišnjih obilnih majskih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuo je da ostala klizišta u ovom području miruju, a zbog činjenice da se snijeg nije naglo otapao izrazio je nadu da će tako i ostati.

Direktor FUCZ Solak je kazao da nakon prošlogodišnjih padavina najveći problem predstavljaju nova i stara klizišta koja su se pojavila u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu jer njihova sanacija zahtijeva velika finansijska sredstva i pristup različitih stručnjaka, a sanacija svakog klizišta zahtijeva drugačiji pristup.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE