• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarca brine politika opozicije

Autor SRNA

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je za Republiku Srpsku zabrinjavajuća politika koju manifestuju SDS, PDP i NDP.

"Prije svega, ona se bazira na negaciji izborne volje birača, pokušaju da se devalviraju institucije Srpske", rekao je on.

Košarac je konstatovao da je ključni motor funkcionisanja matematičke koalicije u Sarajevu, s jedne strane, SDS, PDP i NDP iz Republike Srpske, a s druge strane potreba /zamjenika predsjednika SDA/ Bakira Izetbegovića da u lokomotivi te vlasti vagoni budu one političke partije koje isključivo žele da se ponašaju onako kako to on želi.

"Izetbegović je okupio one koji podržavaju njegovu politiku i tu postoji dosta problema. Nisam siguran da je dio ljudi iz SDS-a potpuno svjestan šta čini u ovom trenutku", rekao je Košarac.

On je naglasio da SNSD ima jasan politički stav u vezi sa Šefikom Džaferovićem a to je da čovjek koji ima "ratnu hipoteku" ne može predsjedavati, niti biti član kolegijuma Predstavičkog doma parlamenta BiH.

"Nećemo odustati od naših jasno definisanih stavova. Naše reagovanje i reagovanje nevladinog sektora u Srpskoj bilo je potpuno očekivano, s obzirom na činjenicu da znamo kakav je odnos Tužilaštva i Suda BiH prema svim pitanjima koji su od interesa za Srpsku i srpski narod u BiH", istakao je Košarac.

On je za Alternativnu televiziju naveo da SNSD nije bojkotovao sjednice parlamenta BiH, odnosno da aktivno učestvuju u radu, osim u plenarnom dijelu.

"To nije bojkot. To je izraz našeg političkog stava da ne dozvoljavamo da u plenarnom dijelu bude na čelu parlamenta neko ko ima osnova da je počinio krivično djelo prikrivanja ratnog zločina, jer nije, kada je saznao da je ratni zločin izvršen, taj zločin prijavio, niti ga je spriječio, a kasnije ni procesuirao kao načelnik Centra službi bezbjednosti", rekao je Košarac.

On je ponovio da SNSD, u skladu sa poslovnikom, traži tačku dnevnog reda koja bi se odnosila na razrješenje DŽaferovića.

"Uočljivo je da postoji matematička većina koja želi da promijeni i poslovnik Predstavničkog doma da na temelju kodeksa ponašanja izabranih poslanika pokušaju izvršiti određenu vrstu pritisaka. Nas su građani Srpske birali i veoma nam je važno da odgovorimo pitanjima od značaja za građane Srpske, manje nam je važno kako će neko u Sarajevu imati odnos prema nama", rekao je Košarac.

On je dodao da mogu da ih sankcionišu kroz primanja, ali da se neće na to obazirati.

Upitan zašto se čekalo da cijelu priču pokrene nekadašnji potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, Košarac je rekao da treba pitati političke stranke u FBiH i bošnjačke lidere zašto su ćutali toliko godina i naglasio da je iz Srpske uvijek dolazio jasan stav da je neophodno da budu procesuirani svi oni koji su počinili ratne zločine nad Srbima, ili oni koji nisu spriječili.

Košarac je istakao da su institucije Republike Srpske radile svoj posao, ali da se u javnosti podigla temperatura onda kada je potpredsjednik FBiH pokrenuo takvu priču, jer je to bilo prvi put da neko iz FBiH otvara tu dimenziju pitanja.

On očekuje da će federalna i vlast na nivou BiH biti formirana do kraja marta, jer postoji spremnost SDS-a, PDP-a i NDP-a da što prije dođu do određenih pozicija.

Košarac je izjavio da je situacija u SNSD-u odlična, da je potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić važan čovjek u stranci koji radi u njenom interesu, što potvrđuje i izborni rezultat ove stranke u Banjaluci.

On ne smatra da neprisustvovanje Radojičića sjednicama Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a govori o njegovom bojkotu tih sjednica, jer Radojičić aktivno učestvuje u Klubu SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Košarac je naveo da će u aprilu biti održan Sabor stranke na kojem će biti birano rukovodstvo stranke, te dodao da svako ima statutarno pravo da se kandiduje za poziciju predsjednika stranke.

"Apsolutno ne treba pojačavati bilo kakvu temperaturu u vezi s tim, jer stanje je takvo kakvo jeste - normalno i posvećeno novoj energiji SNSD-a, posvećeno sljedećim lokalnim izborima i našem novom obliku djelovanja na nivou Sarajeva", ocijenio je Košarac.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE