• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradiška: A gdje je pečat?

Autor SRNA

Prvi parlamentarac Gradiške najavio pokretanje krivičnih prijava zbog toga što je u "Službenom glasniku" izdato obavještenje o tome da je pečat Skupštine nestao. SDS traži da se istraži pokušaj falsifikovanja pečata.

Aktuelni predsjednik Skupštine opštine Gradiška Radislav Dončić rekao je da će "SO i načelnik ove opštine podnijeti krivične prijave Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv odbornika Uroša Grahovca i direktora `Službenog glasnika` Dragana Veselinovića zbog toga što je u `Službenom glasniku` izdato obavještenje o tome da je pečat Skupštine nestao".

Dončić je, na današnjoj konferencija za medije, pokazujući skupštinski pečat, naglasio da su Grahovac i Veselinović ovim postupkom počinili tešku zloupotrebu službenog položaja i više krivičnih djela falsifikovanja.

"Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović uputio je zvanični tekst oglasa `Službenom glasniku Republike Srpske` u kojem se falsifikovano obavještenje o nestanku pečata proglašava nevažećim. Istovremeno, načelnik je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske dostavio informaciju o manipulacijama opštinskim pečatom", naglasio je Dončić.

On je istakao da će, zajedno sa načelnikom opštine, svim dozvoljenim zakonskim sredstvima braniti pravdu i legalnost svih njihovih aktivnosti u proteklom periodu.

"Ovo je pokušaj stvaranja haosa u Gradišci i destabilizacije lokalne zajednice od SNSD-a i grupe okupljene oko ove stranke", naglasio je Dončić.

Dončić kaže da je skupštinski pečat u upotrebi, a da to zna i druga strana potvrđuje i dokument na kojem je uredno ispečatirano odobrenje drugoj strani da koristi skupštinsku salu za održavanje posljednje sporne sjednice Skupštine opštine.

Novu skupštinsku većinu u gradiškom parlamentu čini 10 odbornika SNSD-a, dva DNS-a, jedan odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak" i četiri nezavisna odbornika koji su istupili iz odborničkog kluba SDS-a.

SDS: Istražiti dešavanja u vezi pečata


Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je nadležne organe da istraže "povezanost više lica i republičkih institucija u pokušaju falsifikovanja zvaničnog pečata Skupštine opštine Gradiška".

"Iako je sasvim jasno manifestovano da je pečat u funkciji i u nadležnosti lokalnih institucija, nezakonito u Službenom glasniku Republike Srpske pečat je proglašen nestalim kako bi Ministarstvo lokalne uprave i samouprave svojim protivpravnim aktom omogućilo izradu novog pečata", navodi se u saopštenju SDS-a.

U saopštenju se dodaje da je ministar lokalne uprave i samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ranije rekla da Ministarstvo nije nadležno u ovom pravnom sporu da bi "sada omogućila da se provodi bezakonje i nasilno zaposjedanje opštine Gradiška".

SDS je najavio da će zbog "falsifikovanja i derogiranja institucija" zatražiti krivično gonjenje počinilaca i zaštitu pravne države i zakonitosti od svih mjerodavnih domaćih institucija kako bi se stalo u kraj bezakonju.

Grahovac: Nova skupštinska većina činjenica

Uroš Grahovac, koga je nova skupštinska većina u Gradišci izabrala za presjednika lokalnog parlamenta, rekao je da se aktuelni predsjednik Skupštine Radislav Dončić i načelnik opštine Zoran Latinović suprotstavljaju činjenici da postoji nova većina u Skupštini opštine (SO) što potvrđuje najava podnošenja nove krivične prijave.

Grahovac kaže da su nerazumljivi potezi Dončića i Latinovića, te ističe da obavještenje o nestanku skupštinskog pečata ne smatra spornim, jer im je u više pokušaja primopredaje dužnosti Dončić govorio da "pečata za njih nema".

"S obzirom na to da sam ja legalno izabrani presjednik SO Gradiška, što je i potvrđeno posljednjim mišljenjem Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, provedena je kompletna procedura proglašenja pečata nestalim, i nakon toga izrade novog skupštinskog pečata", rekao je Grahovac novinarima.

On je naveo da je za izradu novog pečata, koji je pokazao novinarima, dobijeno rješenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i da je sve urađeno prema zakonom predviđenim procedurama.

Grahovac je napomenuo da ova situacija neće ostati bez reagovanja nadležnih institucija Republike Srpske, te najavio da će najvjerovatnije sutra biti poznati dalji koraci u vezi sa primopredajom dužnosti predsjednika SO.

Novu skupštinsku većinu u gradiškom parlamentu čini 10 odbornika SNSD-a, dva DNS-a, jedan odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak" i četiri nezavisna odbornika koji su istupili iz odborničkog kluba SDS-a, koji su na vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta 23. februara izabrali Uroša Grahovca za novog predsjednika Skupštine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE