• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Vukosavlje u "turskom svijetu"?

Autor mondo.ba

Pored Doboja i najmanja opština u Republici Srpskoj, Vukosavlje, postala je članica "Zajednice opština turskog svijeta"!

Vijest da je načelnik opštine na svoju ruku potpisao povelju o ulasku u tursku Zajednicu 23. februara u Istanbulu, ovih dana procurila je u javnost. Od tada, bura u opštini se ne stišava. Svi, i građani i politički subjekti, ne prestaju da pričaju o tome.

Opozicione partije SNSD, DNS, SP i SDS tvrde da je načelnik Elvir Hadžiomerović sve uradio

  na svoju ruku i tako prekršio Statut opštine, pišu "Večernje novosti".

Načelnik, međutim, ima svoju priču. On tvrdi da je u Istanbulu potpisao samo zahtjev za članstvo i da Vukosavlje ima status pridruženog člana.

"Mislim da opština Vukosavlje kao mala lokalna zajednica može izvući iz ovog članstva mnoge beneficije i to ne bi trebalo da bude nikakav politički problem. Mislim da je to dobar forum, gdje se mogu ostvariti kontakti i saradnja sa naprednim lokalnim zajednicama iz država ovog svijeta", rekao je "u svoju odbranu" Elvir Hadžiomerović.

"Vruće" proljeće

Naredna sjednica Skupštine opštine Vukosavlje biće veoma burna, jer će odbornici opozicije tražiti poništavanje odluke o ulasku Vukosavlja u "Zajednicu opština turskog svijeta". Za sada se oteže sa zakazivanjem sjednice, a Srbi prijete iseljenjem ili pripajanjem opštini Modriča. Očigledno, dolazi izuzetno vruće proljeće u Srpskoj, pišu "Novosti".

 Šest opozicionih odbornika u SO Vukosavlje kažu da su o učlanjenju Vukosavlja u "Zajednicu opština turskog svijeta" saznali preko sajta turske organizacije i ogorčeni su na Hadžiomerovića. Tvrde da nije smio to da uradi na svoju ruku.

"Hadžiomerović je na ovakav način direktno prekršio Statut u članu 124 opštine Vukosavlje, gdje se jasno kaže da ovakve odluke može donijeti samo Skupština opštine", kaže Borislav Rakić, član GO SNSD iz Vukosavlja.

Marko Mrkaljević, odbornik DNS i predsjednik opozicionog kluba odbornika "Zajedno za Vukosavlje" nije za članstvo Vukosavlja u ovoj organizaciji.

"Lično sam u ovom trenutku protiv toga, iako nemam detaljne informacije", jasan je Mrkaljević.

Građani takođe imaju malo informacija, ali na pomen ulaska u "Zajednicu opština turskog svijeta" različito reaguju.

"Bilo kojoj organizaciji se možemo priključiti, samo turskoj nikako. Ako to bude istina, iseliću se u Sibir, samo ovde više ne bih živio. Nisam za to da im se priključimo, jer smo 500 godina bili pod Turcima i šta će nam više", kaže Milan Todorović iz Vukosavlja.

Hasan Gračanlić tvrdi da nije nacionalista, "ali pokušajmo nešto da napravimo, pa ako je dobro, dobro je, a ako nije, isključimo se iz toga".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE