• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članovi predsjedništva BiH u Sloveniji

Autor SRNA

Republika Slovenija podržaće napore Bosne i Hercegovine da uđe u Evropsku uniju.

Izjavio je ovo danas Borut Pahor, slovenski predsjednik, tokom sastanka s Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH, i članovima Predsjedništva Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, prilikom njihove posjete ovoj prijateljskoj zemlji.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka na vrhu, Pahor je kazao da Slovenija i BiH nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenačkoj Ljubljanskoj banci.

"Slovenija se priprema za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava, donesene u julu 2014, kojom se naređuje implementacija kompenzacijske šeme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do jula i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine", rekao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je, također, pohvalio ono što je nazvao novim poticajem u BiH, a što bi moglo dovesti do zvaničnih promjena statusa zemlje kada je u pitanju pristupanje EU. On je, između ostalog, podsjetio da bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu eura godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD.

"Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH", zaključio je Pahor.

Inače, današnja posjeta Sloveniji uopće je prva međunarodna Predsjedništva BiH u novom sastavu. Ivanić je zahvalio Sloveniji za financijsku, ali i za institucionalnu podršku, istaknuvši da nije slučajnost da je Predsjedništvo BiH prvo posjetilo Sloveniju.

"Slovenija je prijateljska zemlja koja je pomagala BiH svih godina nakon rata. Prošle godine je Slovenija pružila veliku pomoć tokom katastrofalnih poplava u BiH, ne samo finansijski, nego i slanjem spasilaca, helikoptera i vojnika, što ponekad znači puno više", kazao je Ivanić, navodeći da BiH smatra Sloveniju velikim prijateljem i svojim glasom u evropskim institucijama.

Tokom današnje posjete ovoj zemlji Predsjedništvo BiH se sastalo i s Mirom Cerarom, premijerom, te Milanom Brglezom, predsjednikom slovenskog parlamenta, a prema protokolu predviđen je susret i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ajd kad im neko dolazi pa ga svi docekuju to mogu da shvatim a ovo da sva trojica idu u Sloveniju to je smijesno. Valjda je normalno da samo ide predsjedavajuci. Pa koji djavo se mijenjaju svakih 8 mjeseci ako moraju i u wc da idu zajedno

MONDO REPORTAŽE