• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prijeti dolazak na "crnu listu"?

Autor SRNA

BiH ponovo prijeti dolazak na "sivu" i "crnu" listu zemalja na kojoj se nalaze države koje ne ispunjavaju obaveze iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

 BiH prijeti dolazak na "crnu listu"? Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

To se navodi u dokumentu koji je poslat državnim institucijama jer BiH nije ispunila uslove koje traži Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) Savjeta Evrope.

Na insistiranje četiri zemlje - SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, članice Manivala i FATF-a, globalne mreže za nadzor i kontrolu nad finansijskim transakcijama, za samo nekoliko dana mogla bi biti pokrenuta procedura kojom bi BiH završila na takozvanoj "sivoj", odnosno "crnoj" listi nekooperativnih i neusklađenih zemalja.

Eventualno uvođenje sanckija, kako se navodi u dokumentu pod oznakom "vrlo hitno" koji je stigao iz Strazbura, imalo bi katastrofalne posljedice po cijeli finansijski sistem zemlje, prenosi "Dnevni avaz".

Kompletne izmjene Krivičnog zakona BiH nisu usvojene u parlamentu BiH, iako je Dom naroda usvojio amandman na Krivični zakon u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma.

Šef misije BiH pri Savjetu Evrope Almir Šahović uputio je ovaj dopis Ministarstvu inostranih poslova BiH, o čemu su upoznati Predsjedništvo, parlament i Savjet ministara BiH.

"Zasjedanje Manivala očekuje se od 13. do 17 aprila i vrlo je teško prejudicirati u kom će pravcu ići kada je u pitanju BiH. Manival, kada je riječ o situaciji u Evropi i svijetu vezano za terorizam, zauzima strožu poziciju prema svim članicama", rekao je Šahović za "Avaz".

On je Ministarstvu inostranih poslova predložio da uputi instrukcije ambasadama BiH u Vašingtonu, Berlinu i Londonu da obave razgovore, te da naglase da je kašnjenje u prilagođavanju legislative rezultat kompleksne ustavne strukture, a nikako nedostatka političke volje za borbu protiv pranja novca i finasiranja terorizma.

Majkić: RS i BiH ispunile obaveze

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je Srni da su vlasti na nivou BiH i Republike Srpske ispunile uslove koje traži Manival.

"Na nivou BiH su ispunjene obaveze vezano za zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti. Usvojen je amandaman podnesen na Krivični zakon vezan za sprečavanje terorističkih aktivnosti. Ostalo je da Federacija BiH ispuni svoju obavezu vezano za Krivični zakon koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti. Time bi BiH završila svoj posao", pojasnila je Majkićeva.

Ona je podsjetila da su predstavnici Manivala bili u BiH i vidjeli šta je do sada urađeno.

"Kakav će biti stav za FBiH ne znam, oni su eksplicitno napisali da treba dopuniti Krivični zakon popravljanjem aktivnosti u dijelu vezanom za terorizam. To je nedavno urađeno, ne znam šta će FBiH uraditi, a na nivou Republike Srpske i BiH taj je dio urađen", navela je Majkićeva.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Kakva crna "crna lista" pa zar ima jos i crnja

MONDO REPORTAŽE