• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizvjesan način plaćanja RTV takse

Autori mondo.ba Autori SRNA

Zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih poslanika iz Republike Srpske i upućen je na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

Ovim prijedlogom bi za pola godine bila produžena naplata RTV takse putem telekom operatera.

Poslanik SDP-a BiH Mirsad Mešić uputio je u parlamentarnu proceduru navedenu izmjenu s obzirom da 26. aprila ističe dozvola na osnovu koje telekom operateri naplaćuju RTV taksu, a do sada nije definisan novi model naplate RTV takse.

Mešić u obrazloženju predložene izmjene podsjeća da su se tri javna RTV servisa - BHRT, RTRS i FTV obratili Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara sa prijedlogom da se i po isteku roka za naplatu RTV takse putem telekom operatera nastavi ubiranje takse po postojećem modelu do uspostavljanja novog.

To bi, prema Mešićevom mišljenju, ostavilo mogućnost da ovaj način naplate RTV takse traje neograničeno dugo, zbog čega on predlaže rok od šest mjeseci, ocjenjujući da je to dovoljan period da se definiše novi model.

Ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović u toku rasprave o zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku navedenog zakonskog prijedloga pozvao je poslanike da usvoje po hitnom postupku ovaj zakon, ističući da se ne radi o trajnom rješenju, već interventnoj, privremenoj mjeri koja će biti na snazi do kraja oktobra.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je, nakon neuspješnog usaglašavanja u Kolegijum ovog doma, usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Predlagač je kao razloge za izmjenu ovog zakona naveo potrebu otklanjanja određenih nedostatka, preciznijeg definisanja teksta Zakona, kao i tehničkih popravki već postojećih odredaba.

Izmjene predviđaju i definiciju sporta, a dodaje se i definisanje sportskog obrazovanja, te precizira sadržaj Strategije razvoja sporta u BiH i uvođenje nagrade za sport na nivou BiH.

Danas je, nakon takođe neuspješnog usaglašavanja u Kolegijumu, usvojena odluka na osnovu koje RTV taksa i dalje ostaje 7,5 KM.

Usvojeni su i izvještaj o radu Agencije za poštanski saobraćaj u 2014. godini, te izvještaj o stanju ravnopravnosti polova u BiH za period 2012-2014. godina.

Predstavnički dom primio je k znanju informaciju Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švajcarskim francima i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.

Na prijedlog Aleksandre Pandurević iz SDS-a poslanici su podržali zaključak da se Savjet ministara BiH zaduži da pripremi izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojim će da zabrani indeksiranje kredita u svim valutama, osim u evru.

Usvojena je i odluka Predsjedništva BiH o slanju grupe podoficira Oružanih snaga BiH u operaciju podrške miru Odlučna podrška u Avganistanu.

Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

Zahtjev za razrješenje dužnosti Džaferovića iznio je zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović.

U više navrata do sada Klub poslanika SNSD-a tražio je parlamentarnu raspravu o Džaferovićevoj ratnoj ulozi, ističući da postoje ozbiljne optužbe na njegov račun koje proizilaze iz obimne dokumentacije koju je Tužilaštvu BiH dostavio donedavni potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Iz dostavljene dokumentacije, rečeno je, proizilazi ozbiljno izražena sumnja da Džaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

Klub poslanika SNSD-a odlučan je da istraje u svojim zahtjevima i demokratskom pravu da ne prisustvuje sjedinicama kojima predsjedava Džaferović i dok je on u Kolegijumu Predstavničkog doma.

KOMPLETIRAN SAVJET MINISTARA BIH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je potvrdio imenovanje Saše Dalipagića iz HDZ-a BiH za zamjenika ministra komunikacija i transporta, čime je kompletiran novi Savjet ministara BiH.

Prethodno su Centralna izborna komisija i Agencija za istrage i zaštitu BiH dostavile izvještaj Parlamentarnoj skupštini o provedenoj provjeri Dalipagića.

Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Savjeta ministara BiH jutros je razmotrila dobijene izvještaje CIK-a i Sipe i dala preporuku za potvrđivanje Dalipagićevog imenovanja.

Nakon potvrđivanja imenovanja Dalipagić, koji ne dolazi iz reda nijednog od konstitutivnih naroda, dao je svečanu izjavu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE