• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić: Moguća koalicija sa DSS posle izbora

SRS očekuje da će posle izbora samostalno formirati vladu, ali ako u tome ne uspe, moguće su koalicije i sa DSS, izjavio je Tomislav Nikolić.

 Nikolić: Moguća koalicija sa DSS posle izbora Izvor: MONDO

Srpska radikalna stranka očekuje da će posle izbora samostalno formirati vladu, ali ako u tome ne uspe, moguće su koalicije sa onima koji Kosmet doživljavaju kao sastavni deo Srbije, što znači da je moguća koalicija i sa Demokratskom strankom Srbije, izjavio je zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić.

"Slično nas je savetovao i predsednik stranke Vojislav Šešelj, kome je interes Srbije ispred stranačkih", rekao je Nikolić u intervjuu za frankfurtske "Vesti".

On je dodao da, podnoseći predlog Rezolucije o Kosovu, radikali nisu hteli da se ministri u Vladi dodatno svađaju, već da "u tom sukobu arbitrira Skupština, koja bi im odredila do kojih granica smeju i mogu da idu".

Nikolić je negirao da je svojom retorikom prisilio premijera i lidera DSS Vojislava Koštunicu da se ogradi od Demokratske stranke i evropskih integracija i da predloži izbore kao rešenje za sukobe u vladi.

"Govorilo se da DS hoće po svaku cenu da potpiše neke papire, koje su nagrada za osvojeno predsedničko mesto, a ujedno i ulaznica za dobru kampanju za parlamentarne izbore na kojima su insistirali više od predsedničkih izbora. S druge strane, DSS nije mogao da se odupre DS-u. Moja uloga u svemu je bila da ne dozvolim da se Srbija dodatno ponizi", naveo je Nikolić.

Na pitanje da li su radikali DSS "pustili niz vodu", odnosno da li su Koštunici "vratili" to što je Nikolić prošle godine bio izabran i za manje od 48 sati smenjen sa mesta predsednika Skupštine Srbije, zamenik predsednika SRS je istakao da to nije tačno.

"Kada sam čuo Koštuničinu izjavu da nema poverenja u drugi deo vlade, DS i G17, i da će predložiti raspisivanje izbora, rekao sam da to nije dobro za Srbiju. To mislim i danas. Indirektno sam poručio Koštunici da je interes Srbije mnogo važniji od interesa pojedinih stranaka i da je meni Srbija najvažnija. Mogli smo o svemu da se dogovorimo", rekao je on.

Prema njegovoj oceni, ovo je nezgodno i opasno vreme za Srbiju i nije vreme za izbore. "Ako nas je Koštunica u decembru upozoravao da nije vreme za predsedničke izbore, a kosovska nezavisnost još nije bila proglašena, kako nam sada predlaže parlamentarne, kada je kosmetska nezavisnost proglašena i treba se boriti protiv nje", upitao je Nikolić.

On je negirao ocene da se radi o referendumskim izborima i dodao da DS i DSS pokušavaju da ih tako predstave, nudeći lažnu dilemu ili EU ili Kosovo. To je bacanje prašine u oči biračima. Oni na taj način žele da skrenu pažnju s mnogo važnijih problema, a to je da smo za sedam godina njihove vlasti postali mnogo siromašnija zemlja nego pre 2000, rekao je Nikolić.

"Moj stav o južnoj srpskoj pokrajini i danas je potpuno isti kao i pre 20 godina - Srbija u EU samo kao celovita država sa Kosovom i Metohijom", objasnio je Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, u ovo doba sve moguće, pa i potpisivanje sporazuma o evropskom pridruživanju, "tako da lako može da se dogodi da potpresednik vlade Božidar Đelić potpiše taj sporazum, koji nema ko da ratifikuje".

"Ovaj skupštinski saziv ne može, raspušten je, a neki naredni, sigurno neće. Ovo je idealno vreme za ministre koji će voditi politiku po sopstvenom nahođenju i interesima, a tako će i pare trošiti", ukazao je Nikolić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE